Rezeg a léc?

Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint egy hét alatt nyolc százalékkal zuhant a réz árfolyama, így Londonban hároméves mélypont született, de Amerikában sem fest túl szépen a grafikon. A réz esése mindenesetre nem jelent sok jót a világgazdaság egészére nézve még akkor sem, ha egyelőre elsősorban kínai problémák állnak az eladói nyomás hátterében.  
Vágólapra másolva!

Nagyot ütöttek a réz árfolyamán a napokban, ami azért is lehet rossz hír, mert a befektetők hajlamosak a fémet a gazdasági kilátások előrejelzőjeként aposztrofálni. Ennek ékes példáját láthattuk egyébként a napokban is, amikor az amerikai részvénypiac gyenge teljesítményéért részben a réz zuhanását tették felelőssé a nagy tőzsdei portálok és kommentárok.

Forrás: Investor.hu

A réz mélyrepülését a kínai gazdasági problémákban kell keresnünk. A növekedés látványosan lassul, az elemzői várakozások egyre pesszimistábbak, ami már csak azért is érzékenyen érinti a fém piacát, mert Kína a világ legnagyobb rézimportőre. Érthető tehát, hogy miután a hétvégén egy meglehetősen rossz kínai exportadat látott napvilágot, sokan fejvesztve kezdtek menekülni a fém piacáról.

Forrás: Investor.hu

A kínai gazdaság lassulása sajnos egy másik csatornán keresztül is nagyot üthet a réz keresletén. Ahhoz ugyanis, hogy a kínai vezetés a 7,5 százalékos növekedési célját elérhesse, valószínűleg további stimulusokra lesz szükség, viszont ezt csak úgy tehetik meg, ha szabályozói eszközökkel megakadályozzák a buborékok fújását a gazdaság egyes területein. Ez akár azt is jelentheti, hogy a nagyra nőtt árnyékbankrendszert rövidebb pórázra fogják, ami a rézre nézve is szomorú hír lehet.

A fémet ugyanis jelenleg sok ilyen hitel fedezeteként használták fel (úgynevezett carry trade pozíciók kialakításához, melyről a Fundman blog posztja igen részletesen ír), ami eddig pótlólagos keresletet generált a fém piacán. A szabályozás szigorodásától tartva (látva a múlt heti vállalati kötvénypiaci csődeseményt) azonban egyes beszámolók szerint már megindult a fedezetként felhalmozott réz készpénzre váltása, és egyre többen törlik a pénzügyi műveletekhez szükséges rézimport (vagyis a carry pozíciók további építését).

Arról sem érdemes megfeledkezni persze, hogy miközben a világ legnagyobb importőre felől rossz hírek érkeznek, a többi feltörekvő piaccal kapcsolatban sincs túl sok okunk az optimizmusra. A látványos deviza leértékelődések ugyanis sokakat kamatemelésre késztettek, ami idővel növekedési áldozatokkal jár, negatívan befolyásolva ezzel a réz keresleti oldalát.

A fém árfolyamesése tehát lehet, hogy áttételesen ugyan, de a világgazdaság lassulására enged következtetni. Hiába Kína központú ugyanis a probléma, ha a kínai gazdaság látványosan lassul, azt valószínűleg világszinten is érezni fogjuk.

A csúcsközelben levő amerikai részvényindexek mindenesetre egyelőre nem azt sugallják, hogy mindez az amerikai vállalatok számára is húsbavágó jelenség.