Hatalmasat drágult a francia mobilszolgáltató

Vágólapra másolva!
Remek eredményeket ért el tavaly Franciaország negyedik legnagyobb mobilszolgáltatója, az Iliad. A cég jelentős mértékben tudta növelni előfizetői számát, ráadásul közel került egy nagy rivális mobileszközeinek megvételéhez is. Az eredményekre a részvények árfolyama is hatalmasat ugrott.
Vágólapra másolva!
  • Az Iliad közel 20 százalékkal tudta növelni árbevételét tavaly 2012-höz képest, mely így 3,7 milliárd eurót tett ki (várt: 3,75 milliárd euró).
  • Az adózás és kamatfizetések előtti, értékcsökkenéssel növelt eredmény (EBITDA) pedig 31 százalékkal, 1,2 milliárd euróra ugrott (várt: 1,16 milliárd euró). A nettó profit éves növekedése 42 százalékos volt (tény: 265 millió euró, várt: 299 millió euró).
  • Az eredmények jelentős javulása nagy részben az előfizetők számának növekedésének köszönhető. A szélessávú adatszolgáltató üzletágban 276 ezerrel bővült az előfizetők száma tavaly, míg a mobilszolgáltató piacon már 12 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a cég a két évvel ezelőtti indulása után Franciaországban. Fél évvel korábban még csak 9 százalékos volt az Iliad piaci részesedése.
  • Az Iliad tovább folytathatja terjeszkedését, mivel a rivális Bouygues Telecom bejelentette, eladja számára a saját mobilhálózatát (15 ezer mobiltorony), illetve egyes frekvenciasávokat. Ha a Bouyguesnak sikerül megszereznie a Vivendi leányát, az SFR-t. A Bouygues 1,8 milliárd euróért adná át mobilhálózatát az Iliadnak, hogy így könnyebben kapjon zöld utat a hatóságoktól az SFR lehetséges felvásárlása.
  • A kedvező hírekre közel 13 százalékos ugrással reagáltak az Iliad részvényei, melyek így új történelmi csúcsot ütöttek.
Forrás: Investor.hu