Pörög az amerikai lakáspiac

Vágólapra másolva!
Tovább pörög az amerikai lakáspiac a délután megjelent makroadatok szerint, bár a növekedés üteme némileg lassult az előző hónapokhoz képest. A lakáspiaci statisztikákon túl az amerikai fogyasztói bizalmi index is napvilágot látott, mely hatéves csúcsra ugrott márciusban.
Vágólapra másolva!
  • A várt 13,3 százalék helyett 13,2 százalékkal nőttek a lakásárak januárban a 20 legnagyobb amerikai nagyvárosban éves alapon az S&P Case-Shiller lakásárindex szerint. Ez kisebb lassulást jelentett, mivel decemberben 13,4 százalékos volt az árak növekedése. Az előző hónaphoz képest 0,8 százalékos volt a lakásárak emelkedése.
  • Az áremelkedés lassulása leginkább az emelkedő jelzálogpiaci hozamoknak tudható be, ami drágábbá tette a jelzáloghitelezést, valamint az elmúlt hetek viharai kissé visszavetették a keresletet.
Forrás: Investor.hu

  • Az amerikai lakáspiac pörgésének lassulásáról árulkodott a másik délutáni makroadat is. Februárban ugyanis 440 ezer új lakás talált gazdára az USA-ban a januári 455 ezer után, miközben az elemzők 445 ezerre számítottak. Ez 3,3 százalékos visszaesésnek felelt meg.
Forrás: Investor.hu
  • A lakáspiaci statisztikákon túl napvilágot látott fogyasztói bizalom előzetes márciusi értéke is. A Conference Board felmérése szerint készülő fogyasztói bizalmi index 82,3 pontra emelkedett a februári 78,3 pontról, ami meglepetést okozott, mivel a szakértők 78,5 pontra számítottak. Ez ráadásul hatéves csúcsnak felelt meg, legutóbb 2008 januárjában volt ilyen magas szinten az index.
  • A statisztikák után emelkedni tudnak az amerikai részvényindexek, az S&P 500 és a Nasdaq 0,6 százalékos, a Dow Jones 0,5 százalékos pluszban mozog.
Forrás: Investor.hu