Vágólapra másolva!
Bár a fejlesztési miniszterium tavaly azt ígérte, hogy idén februárban elindul a Panel III. program, a pályázatot még nem írták ki. Ha végre megjelenik, s megismerhetővé válik a pályázati lehetőség, a lakóközösségeknek hamar kell dönteniük, hiszen a források végesek.
Vágólapra másolva!

Jelenleg egyetlen energiahatékonysági pályázat sincs nyitva társasházaknak – mondta az Origónak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke. Hamarosan azonban megjelenhet a Panel III. program pályázati kiírása. Hogy pontosan mikor, arra nem kaptunk konkrét választ a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM), annyi mindenesetre kiderült, hogy „a pályázati kiírás előkészítése folyamatban van”. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter tavaly decemberben arról beszélt, a panellakások komplex felújítását ösztönző program első üteme 2014 februárjában indul.

Gyanítható persze, hogy a szaktárca még a választások előtt elindítja a pályázatot, így az ígért februári időpontban már ugyan aligha, de jó eséllyel e hónapban megjelenhet a kiírás.

Kaplonyi szerint a társasházi képviselőnek felelőssége, hogy tájékoztassa lakókat a pályázati lehetőségekről, s ha van érdeklődés, akkor mihamarabb társasházi közgyűlésen kell dönteni, hiszen a pályázati pénzek végesek, így a gyorsaság elsőrendű tényező. A gyakorlatban persze a közös képviselők általában ismerik annyira a lakókat, hogy valóban nyitottak-e az ilyen típusú lehetőségekre, vagy már a téma felvetését is zaklatásnak tekintik. A legjobb megoldás, ha mindenesetre minden lakó kap egy írásos tájékoztatást a pályázati lehetőségről.

A pályázatfigyelés a társasházaknál nem értelmezhető, mivel kevés a pályázat, s ha mégis van, akkor nagy publicitást kap. A pályázatírás ugyan értelmezhető, de nem klasszikus közös képviselői feladat, arra inkább pályázatíró céget érdemes felfogadni. Igaz, a Panel III. pályázatnál az elnök szerint elképzelhető, hogy nem vonhatók majd be a piacon működő pályázati tanácsadó cégek, mert a minisztérium nem szeretné, hogy a tanácsadók fölözzék le a hasznot. Ám ebben az esetben is lehet elég dolga a közös képviselőnek a pályázat menedzselésével, ami Kaplonyi szerint nem elvárható plusz díjazás nélkül, bár a lakók rendszerint úgy vélik, ennek bele kell férnie a közös képviselő szokásos havi díjába.

Egy jó – vagy rossz – pályázati lehetőség természetesen akár vitát is szíthat a lakóközösségben. Hogy a tulajdonosok mekkora arányú egyetértése szükséges a pályázáshoz, arra maga a pályázat is tartalmazni szokott kitételt, ám ha hitelről van szó, akkor a bank is beleszólhat – mondta Kaplonyi.

Bármennyire is tanácsos a lakóközösségnek gyorsan dönteni, s jó lenne már akár most elkezdeni a gondolkodást, a pályázat várható feltételeiből érdeklődésünkre nem árult el semmit az NFM azon kívül, hogy a minisztérium koordinációjában egy zártkörű szakmai munkacsoport a „lehető legkedvezőbb pályázati feltételeket” igyekszik kidolgozni.

A Panel III. program feltételei a Pályázati Útmutató hivatalos, a kormany.hu és a emi.hu internetes oldalakon történő megjelenésével válnak nyilvánossá.