Vágólapra másolva!
Elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken azt követően, hogy a Fed tovább lassított QE3 programján, és Janet Yellen Fed-elnök új irányelvek bevezetéséről beszélt sajtótájékoztatóján. A főbb tengerentúli részvényindexek 0,6-0,7 százalékos mínuszban zártak, és az ázsiai tőzsdéken is eladói nyomás uralkodik ma. 
Vágólapra másolva!

A vártnak megfelelően 10 milliárd dollárral csökkentett eszközvásárlási programjának keretösszegén a Fed, így a QE3 program keretében már csak 55 milliárd dollárt költenek havonta különböző államkötvények és jelzálog fedezetű értékpapírok vásárlására. A döntés utáni sajtótájékoztatón Janet Yellen Fed-elnök kijelentette, hogy a korábban vártnál hamarabb, a QE3 kifutása után már hat hónappal kamatemelésbe kezdhetnek (legkorábban 2015 áprilisa, májusa körül).

A jegybank ezzel gyakorlatilag elhagyta azt a célját, hogy akkor kezdi el figyelembe venni a kamatemelések lehetőségét, amint a munkanélküliségi ráta eléri a 6,5 százalékot. Ahelyett inkább a gazdaság alakulásáról reálisabb képet adó makroadatokra fognak figyelni a monetáris politika alakítása során. Yellen ezen túl kiemelte, hogy továbbra is optimisták az amerikai gazdaság alakulásával kapcsolatban, és a munkaerőpiac is tovább javulhat a fellendülésnek köszönhetően.

Yellen közölte, a következő üléseken tovább folytathatják a lassítást a mostani ütemben, azonban ehhez szükséges a munkaerőpiac további javulása, és az inflációnak a 2 százalékos cél felé haladása is.

A piac elkezdte árazni a korábbi kamatemelések lehetőségét, így a legtöbb amerikai államkötvény hozama emelkedni kezdett. A tízéves kötvényhozam 2,76 százalékra, az ötéves 1,7 százalékra ugrott fel, ami január óta nem látott szintnek felelt meg. A három éves hozam pedig 0,86 százalékra emelkedett, ami három havi csúcsnak felelt meg.

Forrás: Investor.hu

A dollár ma jelentős erősödésbe kezdett, és az euróval szembeni árfolyama az 1,39 fölötti szintekről 1,38 közelébe ereszkedett le.

A részvénypiacokon nem fogadták túl kedvezően a bejelentéseket, és az amerikai részvényindexek a mínuszokat kezdték halmozni. Az S&P 500 és a Nasdaq végül 0,6 százalékos, a Dow Jones 0,7 százalékos esésben fejezte be a kereskedést, de napközben nagyobb mínuszban is megfordultak.

Forrás: Investor.hu

Az ázsiai tőzsdéken szintén eséseket lehet látni ma, és a leggyengébben teljesítő hongkongi Hang Seng 1,8 százalékot zuhant. A japán Nikkei 1,7 százalékos mélyrepülés után február eleji mélypontján zárt, amiben a Toyota másfél százalékos esése is szerepet játszott az óriási amerikai büntetés után.

Rajtuk kívül a kínai Shanghai Composite 1,1 százalékot zuhant, míg a jüan egy éves mélypontjára gyengült a dollárral szemben. Az ausztrál S&P/ASX 200 tovább távolodott öt éves csúcsától, és 1,2 százalékot veszített értékéből, míg a dél-koreai Kospi közel 1 százalékot esett.

Forrás: Investor.hu

A gyengélkedés az európai tőzsdékre is átgyűrűzhet, a határidős indexek alapján 0,2-0,4 százalék körüli esésekkel kezdődhet a kereskedés az ottani piacokon.

Érdemes lesz figyelni a mai makroadatokra is, többek között a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, valamint a használt lakások februári értékesítése fog napvilágot látni az USA-ból.