Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ne örüljünk annyira, itt vannak a figyelmeztető jelek

Vágólapra másolva!
Három olyan aggasztó folyamat is látható az amerikai piacokon, ami miatt aggódhatnak a befektetők. Hiába produkálta 1997 óta a legjobb évét a piac, nem árt az óvatosság.
Vágólapra másolva!

Az USA Today több olyan aggasztó folyamatot összeszedett, ami miatt a befektetők lehet, hogy nyugtalanul fognak aludni. A tavalyi év nagyon jó volt a tőzsdei befektetők számára, ugyanis az egyik legismertebb amerikai részvényindex, az S&P 500 közel 30 százalékot drágult, amire 1997 óta nem volt példa, az idei év azonban nem megy olyan jól a piacoknak.

2013 első negyedévében az S&P 500 nagyjából 10 százalékot drágult, idén viszont alig tud 1 százalék körüli pluszt felmutatni, bár az is igaz, hogy hétfőn még van esély a javításra, de nagy összegben mernénk fogadni, hogy a 10 százalékos negyedéves emelkedésnek kicsi az esélye.

A BlackRock vezető befektetési stratégája szerint egyre jobban jellemző a befektetőkre a kockázat kerülés. A legaggasztóbbak azonban az alábbi folyamatok:

  • A befektetők az elsődleges tőzsdei kibocsátásra már nem ugranak úgy rá, mint korábban. Erre jó példa a Candy Crush Saga játékok gyártójának, a King Digital Entertainment tőzsdére lépése. A részvényt 22,5 dolláros áron vezették be a piacra, de három nappal a bevezetés után már 18 százalékot veszített az értékéből a cég.
  • Az emelkedést korábban vezető részvények, mint a Tesla Motors, a Facebook vagy a Google mostanában alulteljesítőnek számítanak. A Facebook például 16 százalékkal van a márciusi csúcsa alatt, a Tesla esetében ez közel 20 százalék, míg a Google-nél 10 százalék. Sok tőzsdei spekuláns szokta vizsgálni, hogy a vezető papírok hogyan viselkednek, és aggasztó jelnek tekintik, ha ezek a részvények alulteljesítővé válnak.
Forrás: Investor.hu
  • A Russell 2000 és a Nasdaq, amelyek az emelkedések során jó formát mutattak most lemaradónak számítanak.

A BlackRock stratégája úgy véli, a vezető részvényekből a lemaradók irányába történő átpozícionálás inkább rotációnak számít, nem pedig egy összeomlás jelének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről