Napenergiában a jövő a Goldman szerint

Vágólapra másolva!
Retteghetnek a közművek a Goldman Sachs szerint, Elon Musknak hála ugyanis hamarosan rengeteg ember csatlakozhat majd le az elektromos hálózatokról.
Vágólapra másolva!
  • Azt, hogy a lakossági napenergia mikor lesz versenyképes a közműcégekkel szemben szinte lehetetlen megjósolni, de a Goldman úgy véli, valahol 2033 környékén már hasonló szinten lesznek az energiaárak.
  • A Tesla által bejelentett gigagyár ugyanis nem csak a Tesla autóinak akkumulátoraként, hanem a megújuló energiaforrások tároló egységeként is szerepet kaphat.
  • Ráadásul 2020 körül 125 dolláros kilowattóra árral rendelkezhet majd, miközben most 250 dolláros kilowattóra árral bírnak. Eközben a napelemek költsége is tovább csökkenhet, a Goldman szerint évente átlagosan 3 százalékkal, hasonlóan a Tesla akkumulátoraihoz.
  • A hagyományos energiaárak ugyanakkor évente átlagosan 3 százalékkal növekedhetnek, így a Goldman szerint 2033 lehet majd a fordulópont, ekkora a napenergia költsége már alacsonyabb lehet. Sőt, a Goldman elemzői szerint egyes helyeken akár előbb is lehetséges a hálózatokról való tömeges lekapcsolódás.
  • Ráadásul nem csak a megújuló energiaforrások költségének várható csökkenése gyorsíthatja fel a folyamatot, hanem az öregedő elosztó hálózatok is egyre kevésbé lesznek megbízhatóak, nem beszélve a különböző környezetvédelmi intézkedésekről, melyek az ökolábnyom csökkentésének irányába mutatnak.