Nagyot ugrott az 500 éves bank

Vágólapra másolva!
Közel öt százalékos pluszban van a világ egyik legöregebb bankjaként számon tartott Banca Monte de Paschi di Siena részvénye a borongós nemzetközi hangulat ellenére. A befektetők vélhetően annak örülnek, hogy a pénzintézet képes volt kamatbevételét növelni és költségeit csökkenteni.
Vágólapra másolva!
  • Pedig a mai gyorsjelentése szerint a Monte dei Paschi a vártnál nagyobb veszteséget ért el (tény: 1,4 milliárd euró, várt: 834 millió). Ez pedig már a harmadik egymást követő olyan év, amikor veszteséges lett a bank.
  • Mindenképpen pozitívan értékelhető, hogy a vezetőség elköltelezett a költségcsökkentések és a bevételek növelése iránt, annak ellenére, hogy a mostani eredményeket még egyszeri tételek, és a rossz hitelekre elkülönített nagyobb céltartalékok rontották, írta ügyfeleknek küldött kommentárjában a Banca IMI elemzője.
  • A befektetők szeretik, ha minél hamarabb tiszta vizet öntenek a pohárba. Minél előbb ismertek a veszteségek, annál korábban lehet újra hitelezni, mondta el az RBS londoni elemzője a Bloombergnek.
  • A Monte Paschi egyébként májusra tervezi tőkeemelési akcióját, amivel azt szeretné elérni, hogy visszafizethesse a korábban kapott 4,1 milliárd eurós állami mentőcsomagot. A tőkeemelés 3 milliárd eurós lesz vélhetően, és azt korábban azért kellett elhalasztani januárról, mert a legnagyobb tulajdonos Fondazione Monte Paschi szeretett volna vevőt találni részvénycsomagjára.
  • A bank nettó kamatbevételei 30 százalékkal 563 millió euróra emelkedtek a negyedik negyedévben az egy évvel korábban látott szintről, és ezzel egy időben a működési költségek is csökkentek.
  • Az árfolyam közel 5 százalékos pluszban áll a szerdai kereskedésben.
Forrás: Investor.hu