Csökkent az alapkamat, de ne várjon olcsóbb hitelre!

kamatábra
A legfontosabb irányadó kamatlábak 2012 novemberétől
Vágólapra másolva!
Újabb mélypontra került az alapkamat, miután a jegybank kedden 0,1 százalékpontos csökkentésről döntött. Ez egyaránt érinti a hitelfelvételben gondolkodókat és a forinthitelt törlesztőket. Lássuk, mi várható a lépés után a banki hiteleknél!
Vágólapra másolva!

A forintban folyósított, 3, 6 vagy 12 havonta változó kamatozású lakáshitelek kamata – eltérően a közhiedelemtől – nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamatához, hanem a Budapesti Bankközi Kamatlábhoz (BUBOR) van kötve. Az elmúlt időszakban a jegybank kamatcsökkentő lépését követve egyre jobban lecsökkent a forinthitelek kamatát meghatározó BUBOR is. A folyamat azonban a legutóbbi kamatdöntést követően megszakadt.

Az alábbi ábrán látható, hogy a BUBOR a jegybanki kamatcsökkenést követő időszakban nem csökkent, hanem inkább 3 százalék közelében stagnált.

A legfontosabb irányadó kamatlábak 2012 novemberétől Forrás: Bankmonitor, MNB, ÁKK

Mit jelent ez? Aki forinthitel felvételét fontolgatta, az a folyamatos kamatcsökkentés miatt egyre olcsóbbá váló hiteleket látva jól tette, hogy kivárt. Csakhogy most nagyon úgy tűnik, hogy a BUBOR csökkenésének megtorpanása miatt a forinthitelek már nem nagyon lesznek olcsóbbak. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, 20 éves futamidejű, 7 millió forintos, használt lakásra újonnan felvett hitelt a mostani 46-48 ezer forintos havi törlesztőrészletnél olcsóbban a jövőben sem nagyon lehet majd felvenni.

A már hitellel rendelkezők számára ellenben nem túl jó hír a BUBOR csökkenésének mostani megtorpanása. Mivel az ő hitelük kamata is a BUBOR-hoz van kötve, annak csökkenése a törlesztő részletek lejjebb ereszkedését vonta maga után. A mostani 0,1 százalékpontos kamatvágás például durván 1 százalékkal mérsékelte volna a forinthitelek törlesztőrészletét. Ám a BUBOR megtorpanása miatt a tehercsökkenésről nagy valószínűséggel le kell mondaniuk.