Vágólapra másolva!
Ismét történelmi csúcsot ütött az amerikai tőzsdén a hitelből finanszírozott részvénypozíciók nagysága. Eszerint egyre több (olcsó) hitelt vesznek fel a befektetők, hogy profitálni tudjanak a nagy tőzsdei raliból. 
Vágólapra másolva!

Elképesztőnek tűnik az az őrület, ami az amerikai tőzsdéken kialakult. Az elmúlt 86 év egyik legnagyobb bikapiacából egyre többen kívánnak profitálni, melynek eredményeként ismét új történelmi csúcsot ütött a hitelből finanszírozott értékpapír pozíciók nagysága. Ez azt jelenti, hogy egyre több hitelt vesznek fel a befektetők, hogy még több részvényt vegyenek.

Januárban a hitelek nagysága 451,3 milliárd dollárt tett ki, amivel sorozatban az ötödik hónapja ért el mindenkori rekordot a hitelek nagysága. A hitelállomány 2011 közepe óta gyakorlatilag folyamatosan emelkedik, ami több más indikátorral együtt rávilágít az amerikai piacok túlfűtöttségére.

Forrás: NYSE, Investor.hu

A hitelállomány folyamatos növekedése nagy részben a Fed laza monetáris politikájának köszönhető. A 2008-as válság óta nulla százalék közeli alapkamat miatt rendkívül olcsóvá vált a hitelhez jutás költsége, ami még egy darabig fenn maradhat, mivel a Fed 2015 előtt várhatóan nem fog kamatot emelni.

Forrás: Investor.hu

A hitelállomány növekedése általában addig nem szokott gondot jelenteni, amíg az együtt jár a részvényárfolyamok emelkedésével. Ebben az esetben ugyanis a részvények vételért elért árfolyamnyereségből finanszírozható a hitelek visszafizetése. Az alábbi ábrán jól látható, hogy az amerikai részvénypiacok mozgását leképező S&P 500 index és a hitelállomány alakulása között idén a legnagyobb a korreláció.

Forrás: Bofa Merrill Lynch Global Research, Investor.hu