Messze a feltörekvő piacok fellendülése?

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank újabb 10 milliárdos csökkentésről dönthet ma a kötvényvásárlási programot illetően. Komoly piaci hatást azonban várhatóan már nem fog okozni, hiszen a kínai lassulásról szóló januári adatok, és az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus sem okozott tartós visszaesést a tőkepiaci hangulatban. Ennek ellenére a fennálló gazdasági-politikai bizonytalanságok miatt a befektetők számára sokkal inkább a megbízható növekedést produkáló fejlett részvénypiacok a javasoltak. A K&H Alapkezelő véleménye.  
Vágólapra másolva!

Az idei év eddig meglehetősen mozgalmasan telt a feltörekvő piacok számára. A kínai lassulásról szóló januári adatok, majd az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus komoly árfolyammozgásokat, illetve tőkekivonást okozott a feltörekvő régióban. Láthatóan azonban tartós, elhúzódó hatással egyik sem járt.

Most a Fed döntésén a sor, hiszen ma újabb 10 milliárd dolláros csökkentéssel folytatódhat a jegybank eszközvásárlási programjának szűkítése, mivel a cudar téli időjárás ellenére sem tört meg az USA lendülete, és a gazdaság teljesítményére vonatkozó indexek továbbra is kedvező képet festenek az amerikai gazdaságról. Áprilistól tehát már csak 55 milliárd dollár értékben vásárolhat kötvényeket a piacról az amerikai jegybank.

A mostani Fed döntéstől azonban már nem várható, hogy komoly turbulenciát okoz a feltörekvő régióban. Annak ellenére sem, hogy a kötvényvásárlás mértékének csökkentése leginkább a feltörekvő piacok számára kedvezőtlen, mivel azt a befektetők már nagyrészt beárazták.

Ahhoz azonban még idő kell, hogy a gazdasági-politikai bizonytalanságokkal küzdő feltörekvő országok, és ezzel a teljes feltörekvő piac helyzete megbízható módon stabilizálódjon. Középtávon a magyar kötvénypiacon is hozamemelkedésre számítunk, elsősorban a hosszú lejáratú állampapírok esetében. A befektetőknek ezért a következő hónapokban még inkább a megbízható növekedést produkáló fejlett részvénypiacok a javasoltak.