Mérgezi magát a Sotheby's aukciósház

Vágólapra másolva!
Daniel Loeb milliárdos hedge fund guru pert indított a legendás Sotheby’s aukciósház ellen, mivel a társaság szerinte igazságtalanul alkalmazza a céges felvásárlások során gyakorta használt „méregpirula" módszerét, hogy ezzel akadályozza meg Loeb további befolyásszerzését.
Vágólapra másolva!

Lenyelték a méregpirulát

Daniel Loeb milliárdos tőzsdecápa azt írja, a Sotheby’s által bevett „méregpirula” nem jó válasz arra, hogy megakadályozzák az irányítás átvételét, inkább csak azt szolgálja, hogy az igazgatósági tagok biztonságban maradjanak.

Loeb hedge fundja, a Third Point a Sotheby’s legnagyobb tulajdonosa 9,6 százalékos részesedéssel, viszont tavaly októberben fogadott el egy olyan határozatot az aukciósház, hogy ne lehessen nagyobb részesedést szerezni a társaságban. A céges felvásárlások során azt a gyakorlatot, amikor a céltársaság olyan intézkedést hoz, amivel kevésbé vonzóvá teszi saját magát, szokták a „méregpirula” elnevezéssel illetni.

A Third Point 20 százalékos pakkot szeretett volna szerezni az aukciósházban, ezen felül pedig három saját emberét ültetné be a cég igazgatóságába, köztük Loeb-öt is. A Sotheby’s egyébként korábban elfogadta volna Loeb igazgatósági tagságát, viszont a tőzsdecápa magán kívül még két másik tagot is beültetne az igazgatóságba, amit február 27-én jelentett be.

Az egyik Harry Wilson, aki a General Motors reorganizációjában is közreműködött, a másik pedig Olivier Reza ékszertervező. Az aukciósház ezt nem fogadta el, mondván, hogy egyikük sem bír olyan releváns szakértelemmel, aminek a jelenlegi tagok ne lennének már birtokában.

Forrás: Investor.hu

Hatékonyságjavulás szükségeltetik

Loeb azonban már tavaly októberben nekiugrott a cég vezetőségének, amikoris azzal vádolta meg a Sotheby’s vezérigazgatóját, hogy sokkal többet foglalkozik drága ebédekkel és luxusborokkal, mint a cég irányításával. A Third Point szerint viszont a társaságnak inkább javítania kellene versenyképességét legnagyobb riválisával, a Christie’s-zel szemben. A Christie's egyébként már nem tőzsdei cég, így pénzügyi számai sem publikusak.

Egyébként nem csak Loeb van azon a véleményen, hogy a Sotheby’s-nek sürgősen javítania kéne hatékonyságán. Egy másik nagybefektető, a Marcato Capital Management (aki 6,7 százaléknyi részt birtokol) szintén arra hívta fel a menedzsmentet, hogy eszközöljön változásokat a cégnél, és jutasson vissza a részvényeseknek 1 milliárd dollárnyi pénzt.

Egyébként erre válaszul a Sotheby’s januárban összesen 450 millió dollárnyi részvényesi juttatást fogadott el, részben rendkívüli osztalékfizetés, részben pedig részvényvisszavásárlás formájában. Erre Loeb akkor úgy reagált, hogy ez még kevés, és sokkal többet kell tenni azért, hogy a cég versenypozícióját javítsák.

A Sotheby's árfolyama idén eddig elég gyászos teljesítményt mutat, közel 20 százalékot esett a részvény.

Forrás: Investor.hu