Megszelídült a tőzsdecápa

Vágólapra másolva!
Alábbhagyni látszik a csata hevessége az eBay és Carl Icahn milliárdos befektető között, ugyanis a tőzsdecápa már nem követeli olyan hangosan, hogy az eBay váljon meg teljesen PayPal üzletágától. Legutóbbi levelében már „csak” egy 20 százalékos pakett eladását javasolta.
Vágólapra másolva!

Csak egy részét vigyék tőzsdére

Szerdai nyílt levelében Icahn azt írta, hogy az eBay könnyen tőzsdére tudná vinni PayPal üzletágának 20 százalékát, ezzel pedig jót tenne az eBay részvényeseinek.

Hiszen azzal, hogy leválna a PayPal az eBay-ről mindkét cég hatékonyabban tudna működni, de nem veszne el a PayPal-ben rejlő növekedési lehetőség sem. Icahn megemlíti azt is, hogy jelenleg még nincs olyan online fizetési alkalmazás, ami igazi riválisa lehetne a PayPal-nek, ez pedig jó hír az eBay-nek és persze a részvényeseknek is.

A tőzsdecápa ezután újból részletezi, hogy miért is lenne jó ez a verzió. Jelenleg az eBay részvény egy „konglomerátumi” diszkonttal forog, ugyanis értékeltségben és teljesítményben is alulteljesíti versenytársait, akkor is, ha egy e-kereskedelmi céghez (mint például az Amazon), vagy ha egy fizetési megoldásokat kínáló társasághoz (Visa, Mastercard) hasonlítjuk.

Az elkülönüléssel azonban sokkal jobban lehetne látni, hogyan is szuperál a két üzletág, hiszen a PayPal egy kétszámjegyű növekedést bemutató cég, míg az eBay piactere egy jó készpénztermelő képességgel bíró biznisz.

Az eBay vs. Icahn csatáról korábban:

Most is odaszúrt azért

Persze azért Icahn nem felejti el megemlíteni, hogy azon nyerne igazán sokat a külön működő két cég, ha azok menedzsmentje is szétválna. Az új igazgatóságok tagjai, akik nem állnak összeférhetetlenségi viszonyban más konkuráló céggel, pedig megfelelő hosszú távú stratégiai döntéseket hozhatnák meg. Mint ismert Icahn egyik fő vádja az eBay-el szemben az volt, hogy a vezetőségben olyanok ülnek, akik a cég versenytársainak menedzsmentjében is helyet foglalnak, vagy nekik tanácsot adnak.

Icahn azt is felhozza érvként, hogy egy független PayPal jól tudná használni saját részvényeit, ha a jövőben felvásárlást akarna végrehajtani. A milliárdos befektető úgy gondolkodik, hogy a jövőben jöhet egy konszolidáció az online fizetési megoldások terén, így a PayPalnak is szüksége lesz majd akvizíciókat lebonyolítani. Legutóbb az eBay 800 millió dollárt fizetett a PayPal érdekében a Braintree megvételéért.

Habár az eBay vezetése mindig azt hangsúlyozza, hogy a PayPal az eBay részeként éri a legtöbbet a részvényesek szempontjából Icahnék ezt is erősen megkérdőjelezik, azt mondva, hogy ezt a számok nem igen tükrözik. Ők úgy érvelnek, hogy egy független PayPay szövetségre léphetne olyan piacvezető cégekkel, mint a Visa, a MasterCard, a Google, a Facebook, vagy az Alibaba, akik most éppen azért nem teszik ezt meg, mert a PayPal az eBay része.

Icahn felhozza a Facebook WhatsApp-ért kifizetett 19 milliárd dollárját is, azt állítva, hogy ennek az árnak a töredékéért vásárolhatott volna a Facebook jelentős részt egy független PayPalban, elindítva a szolgáltatást a platformjain.

Ráadásul az eBay úgy is tudna részesülni a szinergiákból, ha a PayPal külön társaság volna, méghozzá egy hosszú távú szerződés megkötésével.

Az eBay válasza

Örülünk, hogy Carl Icahn úr belátta, hogy a PayPal teljes leválasztása nem jó ötlet, áll az eBay közleményében. A részleges leválasztás pedig nem új elképzelés, viszont most úgy gondoljuk, hogy annak nincs itt az ideje.

Az eBay árfolyama ez elmúlt időszakban kicsit visszakorrigált, amióta egyre inkább csendesült a csata a cég háza táján, és úgy tűnik a menedzsment nem hajlandó a változásra.

Forrás: Investor.hu