Még el sem kezdtük az igazi harcot

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik nem telik el olyan hét, hogy ne támadná be újra Carl Icahn aktivista befektető az eBayt. A héten ismét írt egy nyílt levelet, amiben tovább támadta a cég vezetését, és üdvözölte, hogy a részvényesek nagy része egyetért vele.
Vágólapra másolva!

Tovább íródik az eBay-Icahn-saga

Újabb fejezethez érkeztünk az eBay-Icahn sztoriban, amiről egyébként mi is beszámoltunk itt az Investoron:

Új befektetői nyílt levelében a milliárdos tőzsdecápa, Carl Icahn leszögezi, hogy még nem kezdték el a küzdelmet az eBay-el szemben, viszont ahogyan a Bernstein Research befektetői felméréséből kiderül a részvényesek többsége szerint is igazuk van Icahnéknek.

A felmérés szerint a megkérdezett tulajdonosok 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az igazgatóságban szükséges lenne a változás, és 43 százalékuk szavazott úgy, hogy a PayPal üzletágat is jobb lenne leválasztani. Ezek alapján viszont Icahn eléggé szkeptikus az eBay vezérigazgatójának, John Donahoe azon állítására, hogy a részvényesektől széleskörű támogatása van annak, hogy a PayPay az eBay része maradjon.

A milliárdos főbb „vádpontjai” (ezek egy részéről korábbi cikkeinkben is beszámoltunk):

  • Az egyik kapitális baklövés, amit az eBay megengedett, hogy az eBay igazgatósági tag Marc Andreessen egy másik befektetési csoportja megvásárolhassa a Skype döntő többségét (2009-ben) és ezáltal ők részesedjenek a Microsoft általi felvásárlás nyereségéből.
  • Ráadásul a társaság azt is engedte, hogy Andreessen befektetéseket eszközöljön, sőt tanácsot adjon öt olyan cégnek is, amelyek a PayPal közvetlen versenytársai.
  • A szintén igazgatósági tag Scott Cook (aki a szintén PayPal rivális, Inuit alapítója) pedig állítólagosan megkérte az eBayt, hogy ne csábítsanak át az eBayhez az Inuittól dolgozókat. Ezt egyébként az amerikai igazságügyi minisztérium még mindig vizsgálja.
Carl Icahn Forrás: The Telegraph

Miért lenne jó a PayPal leválasztása az eBayről

Icahn szerint:

  • A PayPal spinoff (leválasztás) eltüntetné azt a „konglomerátum diszkontot” az eBayről, ami Icahn és társai szerint most benne van a részvény árazásában (vagyis kevesebbet ér emiatt a részvény).
  • A spinoff lehetővé tenné, hogy a két külön cég hatékonyabban fókuszáljon a kulcsüzletágára, így növelve a hatékonyságot.
  • Egy külön PayPal ezek után csinálhatna olyan akvizíciókat, amivel növelhetné értékét, hogy piacvezető tudjon maradni a mobilfizetések terén. Ráadásul a PayPal külön cégként szövetségre léphetne olyan társaságokkal, akik most azért nem állnak szóba vele, mivel az az eBay része.
Forrás: Origo

Az, hogy látjuk, a részvényesek nagy része szerint is kellenek a változások, megerősít minket, írja Icahn. Már nagyon várjuk a közgyűlést (április 14-én), ahol a részvényesek kifejezhetik akaratukat, és üzenetet küldhetnek a menedzsmentnek. A PayPalt most kell leválasztani, és az igazgatóságban is személycseréket kell végrehajtani, vont konklúziót Icahn. Amikor a milliárdos bejelentette, hogy részesedést vásárolt az eBayben, két új tagot is jelölt az igazgatóságba.

Egyébként az elmúlt időszakban az eBay árfolyama igencsak meglódult, vélhetően azért mert a befektetők úgy gondolják, Icahn képes lehet megjelenésével olyan változásokat kicsikarni, ami feljebb löki az árfolyamot.

Egyébként az árfolyam ki is tört a 2013 eleje óta tartó sávból, és már a legutoljára 2004 végén látott csúcsokat ostromolja 59 dollár környékén.

Forrás: StockCharts.com