Lendületbe jött a forint

Vágólapra másolva!
Lendületbe jött délelőtt a forint, mely három hetes csúcsára ugrott az euróval szemben. Ez nagy részben a magyar hitelminősítés javulásának, és a munkanélküliségi ráta tovább csökkenésének lehet köszönhető.
Vágólapra másolva!
  • A 309-es szint alá erősödött be délelőtt a forint, ahol utoljára három hete járt a magyar fizetőeszköz.
  • A forintot a kedvező részvénypiaci hangulat mellett a magyar hitelminősítés javulása, és a tovább csökkenő munkanélküliségi ráta is segítheti. Februárban 8,6 százalékra süllyedt a ráta a januári 8,9 százalékról, ami kellemes meglepetést okozott, mivel a szakértők 9 százalékra számítottak.
Forrás: Investor.hu
  • A forint viszont még mindig a legrosszabbul teljesítő devizának számít idén a régióban, az euróval szemben értékének már közel 4 százalékát elveszítette. Ezzel szemben a lengyel zloty és a cseh korona év eleji szintjei körül mozog, a román lej pedig minimális erősödésre volt képes.
Forrás: Investor.hu

De vajon tartós lesz-e a forint erősödése?

Kedden a várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal 2,6%-ra csökkentette az MNB az alapkamatot, ez volt egymás után a huszadik csökkentés. A fenti grafikonon jól látható, hogy ez nem volt hatással a forint árfolyamára, a régió devizáival együtt erősödött a héten az euróhoz képest. Sajnos az év eleje óta tartó gyenge teljesítményét még nem sikerült ledolgoznia.

A kamatcsökkentés lassan a végéhez ér, 2,4-2,5% lehet az alja. A csökkentési ciklus vége megnyugvást hozhat a piacra és lassan elkezdődhet a 2014 végén várható kamatemelések beárazása. Ez pedig a forint erősödéséhez vezet.

A jegybank részéről is jelezték, hogy a ciklus vége érkezhet el, ha jelentősen romlik a globális piaci környezet. További csökkentésnek nincs sok értelme, mert a gazdaság szereplői számára nem a magas kamatráta az akadály a beruházások elindításához. Egyik gond a gyenge belső kereslet, a másik probléma pedig a bizalom hiány, a kiszámíthatatlan jogi és működési környezet.

Ezért a magas deviza eladósodottságunk miatt (a térség legeladósodottabb állama vagyunk), ha továbbra sem áll le a jegybank, az állampapír eladási hullámot indíthat el. Így a várhatóan jelentősen gyengülő forint miatt növekszik az állam finanszírozási költsége és veszélybe kerülhet a pénzügyi stabilitás is. A forintra leselkedő másik veszély a fiskális szigor kérdése. Mennyire tudja tartani a költségvetés terveit a kormány a választások évében, ami köztudottan mindig állami osztogatást szokott eredményezni.