Miért marad le a Twitter?

Vágólapra másolva!
Hiába szárnyalt töretlenül a Facebook az utóbbi hetekben, az egyik legfontosabb versenytársnak számító Twitter nem bírja az iramot. Utána jártunk kicsit, mi is lehet a háttérben.
Vágólapra másolva!

Tény, hogy a Twitter nagy menetelése látszólag elakadt. Persze elsőként simán okolhatjuk ezért a vállalat gyenge gyorsjelentését, ám nem gondolom, hogy ennyire egyszerű lenne a történet. Már csak azért sem, mert a gyorsjelentésekre adott (talán a vártnál is hevesebb) negatív reakcióknak általában mindig valami oka van. Mondjuk egy kezdődő kiábrándulás a sztoriból, vagy a kockázatok egyre jelentősebb figyelembe vétele. Utóbbi két állítást nem könnyű tesztelni, vannak azonban árulkodó jelek, melyek utalnak a lemaradás lehetséges okaira.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kritikus tömeg

Első körben persze a gyorsjelentésnél (de nem csak itt) érdemes körül néznünk. Ami a legfájóbb pont lehet a befektetők számára, hogy a felhasználók száma szinte alig bővült, akár az éves 30 százalékos, akár a negyedéves 3,8 százalékos növekedésről beszélünk. Negyedéves alapon ugyanis 3 százalékkal még a Facebook is tudja növelni a felhasználóinak számát, csak éppen úgy, hogy hatszor akkora a cég. Lehet, hogy a Twitter már most elérte azt az ún. kritikus tömeget?

Ha ez így van, akkor komoly bajban vannak a befektetők, hiszen a részvénybe beárazódott nagy növekedési sztori a felhasználói szám vártnál alacsonyabb növekedése miatt csúnyán megreccsenhet. De legalábbis a bizonytalanságot növelheti, azt pedig annyira nem szeretik a részvények.

"Zárolt" részvények

Ha pedig már bizonytalanság és kockázat, akkor muszáj megemlíteni azt is, hogy februárban közel 10 millió részvény vált szabadon értékesíthetővé, melyekre még a tőzsdei bevezetés kapcsán helyzetek értékesítési tilalmat. Itt elsősorban a Twitter alkalmazottjainak papírjairól van szó, így nem tudhatjuk, hogy a korlátozás feloldásával valóban értékesítik-e majd a részvényeket, vagy sem. Ráadásul a 10 millió részvény nem túl jelentős, a teljes, 555 milliós részvénymennyiséghez képest.

Májusban azonban már 475 millió részvény válik szabadon értékesíthetővé, ez pedig 87 százaléka az összes részvénynek. Ez már tetemes mennyiség, hatalmas eladói nyomással járhat. Vélhetően nem borítják majd egyszerre a piacra a tulajdonosok a részvényeiket, de a kockázat akkor is hatalmas. Aligha kérdéses, hogy a befektetők és az elemzők ezzel is kalkulálnak.

Mi újság az elemzőkkel?

Az elemzők véleménye pedig kulcsfontosságú lehet, főleg úgy, hogy igen érdekes kapcsolat figyelhető meg az árfolyam, valamint az elemzők célárai között. Lássuk:

  • A Twitter árfolyama jelenleg 55 dollárnál mozog.
  • Az elemzők még ennél is alacsonyabb, 50 dolláros célárat várnak a következő 12 hónapra.
  • Igaz, amióta tőzsdén van a Twitter, még sohasem fordult elő olyan eset, amikor az árfolyam elmaradt volna a konszenzustól.
  • Viszont egyre közelebb kerül hozzá. Felülről közelít.
  • Vagyis az árfolyam korrigál a 12 havi előretekintő célárak konszenzusához, ami egyébként emelkedik ugyan, ám igen lassan.

Hogy mi a helyzet a Facebooknál? Hát, pont az ellenkezője! A Facebook árfolyama ugyanis jellemzően mindig elmaradt az elemzők várakozásaitól, viszont szépen követi, alig marad el attól. Az elemzők ráadásul egyre optimistábbak, ezért az árfolyam tud menni az elemzők várakozásaival, alapvetően elmondható, hogy a Facebook "árfolyam-célárak" dimenziójában nincs hová "visszakorrigálnia" a részvénynek. A Twitternél pedig lehet, ráadásul lefelé.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ezzel lényegében azt állítom, hogy a Twitter gyengélkedésében annak is szerepe lehet, hogy a piac kicsit előre szaladt a sztorival. Valamelyest igazolja ezt az is, hogy folyamatosan emelkedik a részvények esésére játszók (shortolók) száma, a forgalomban lévő részvényeknek már több mint a fele van short alatt. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy ezeknek a pozícióknak a lezárása villámgyorsan árfolyam emelkedéshez vezethet, ami összességében jelentősen megnövelheti a részvénnyel kapcsolatos volatilitást.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Összességében tehát számos oka lehet a Twitter utóbbi hetekben látott lemaradásának a Facebookhoz képest, a befektetők ugyanis vélhetően egyre inkább figyelembe veszik a kockázatokat. Az imént felsorolt esetek azonban nem jelentik egyértelműen azt, hogy a Twitter tartósan lefelé veszi majd az irányt. Legfeljebb a volatilitás nőhet meg a kockázatok miatt, így nem árt az óvatosság! (No meg a szigorú kockázatkezelés, mint mindig..)