Dollármilliókat költ kúlságra a Disney

Vágólapra másolva!
Legalább 500 millió dollárt fizet a Disney a YouTube számára online videótartalmat gyártó Maker Studios-ért. Az ár viszont egészen 950 millió dollárra kúszhat fel, ha a Maker elér bizonyos eredményeket.
Vágólapra másolva!

Közel 1 milliárd dollárt kaphat a Maker

A Maker Studios-t 2009-ben alapították, és mára az egyik legnagyobb YouTube-ra videótartalmat készítő és terjesztő hálózattá nőtte ki magát. Célközönsége elsősorban a fiatalabb generáció, de van már más korosztályt megszólító tartalma is.

A Makernek több mint 55 ezer csatornája, 340 millió feliratkozója és 4,5 milliárd havi nézőszáma van.
Az 500 millió dollár felett még további 450 millió is ütheti majd a tulajdonosok markát, ha elérnek bizonyos teljesítmény szintet.

Az ilyen rövid online videók népszerűsége óriási ütemben növekszik, és ezzel a vásárlással a Disney is részese lesz ennek a dinamikus iparágnak, mondta el Robert Iger a vállalat elnök-vezérigazgatója.
Persze egyelőre ez a szegmens bár nagy ütemben növekszik, meglehetősen kevés profitot termel. Így a Disney célja, hogy a fiatal korosztályt szélesebb körben elkötelezze saját tartalmai iránt.

Ez derül ki Kevin Mayer, a Disney vállalati stratégiájáért felelős vezetőjének szvaiból is, aki elmondta, hogy ezzel az akvizícióval a "milleniumi" korosztályt szeretnék elérni, akik már online felületen fogyasztják a videótartalmakat. A sok ionformáció és adat pedig segít majd a Disney saját tartalmait feléjük csatornázni.

Mások is nyitnak az online videók felé

Egyébként tavaly már a Shrek filmeket jegyző DreamWorks Animation is hasonló céget vásárolt. Akkor 33 millió dollárt (plusz 117 milliót ösztönzőkön keresztül) fizetett az AwesomenessTV-ért, a Maker Studios egyik kisebb versenytársáért.

Mike Vorhaus, a Magid Advisors tanácsadója szerint nagy potenciál lehet a digitális videó tartalmakban, hiszen sok embert lehet vele elérni, ráadásul nem kerül sokba azok legyártása sem, habár az igaz, hogy egyelőre nem lehet értelmezhető profitot elérni vele.

A Makernek kifizetett összeg az elmúlt két év legnagyobb tranzakciója lehet a Disneynek, amióta 2012-ben 4 milliárd dollárért megvették a Lucasfilmet. 2010-ben a Disney 563 millió dollárt fizetett a mobiljátékokat fejlesztő Playdomért, míg 2007-ben 350 millió dollárt fizetett a Club Penguinért.

Forrás: Disney, Investor.hu

Még mindig csúcsközelben az árfolyam

A Disney részvényei egészen elképesztő teljesítményt nyújtanak már 2013 januárja óta, az 50 dollár körüli szintekről egészen 80 dollárig meneteltek. Habár év elején az általános részvénypiaci esésben egészen 70 dollárig lenézett az árfolyam, egy kedvező gyorsjelentés, és az időközben jobbra forduló környezet is segített abban, hogy újabb csúcsra járjon a részvény.

Most ismét közel került az árfolyam a szeptember óta tartó emelkedő trendvonalhoz. Kérdés, hogy most is megfogja-e ez, vagy az 50 napos mozgóátlag a részvényt, ha a nemzetközi hangulat nem javul érdemben.

Forrás: Investor.hu, TradingView.com

Korábban a Disneyről: