Kinek jó a gyenge forint?

Vágólapra másolva!
Több magyar tőzsdei cég számára is fontos kérdés, hogy a forint mennyire erősödik meg, vagy éppen gyengül a fontosabb devizákkal, például az euróval szemben. Bár a magyar tőzsde legnagyobb „sztárjai” számára talán nem annyira jelentős a forint változása, több kispapír esetében is komoly előnyökkel járhat a forint jelentős gyengülése.
Vágólapra másolva!

Miközben az elmúlt években szinte folyamatosan gyengült a forint, sokáig úgy tűnt, hogy a 300-as szint hosszabb távon vízválasztó lehet, az euróval szemben pedig tartósan nem tud ennél tovább gyengülni a forint. Ennek azonban látszólag vége, január elején ugyanis drámai forintgyengülést tapasztalhattunk, a jelenlegi szintekből és a nemzetközi hangulatból kiindulva pedig könnyen lehet, hogy ez még csak a kezdet, és a jövőben tartósan magasabb forintárfolyamra kell majd berendezkednünk.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ez pedig értelemszerűen nem csak a lakosság, vagy éppen az államháztartás, hanem a cégek, és ami számunkra leginkább érdekes: a magyar tőzsdei cégek számára is komoly hatásokkal járhat. Nagy kérdés, hogy egy tartósan gyengébb forint vajon melyik tőzsdei cég számára milyen hatásokkal járhat? Ki lehet a nyertese, és ki számára jelentene inkább gondot a termelők és szolgáltatók közül?

Danubius – Jelentősen nőhet a nyereség

A Danubius üzemi eredményére jótékony hatással van a forint gyengülése, hiszen a szállodák szobaárait euróban határozzák meg, miközben a költségek nagyobb része forintban merül fel. A befektetők pedig elsősorban az üzemi szintű folyamatokat figyelik, így kedvezőnek számít a forintgyengülés a Danubius szempontjából.

Ugyanakkor az is fontos, hogy a Danubius jelentős mértékű euróban fennálló nettó kötelezettséggel bír (2012-ben 21 milliárd forint), így az adott időszak végén lévő gyengébb forintárfolyam jelentős, nem realizált árfolyamveszteség forrása lehet. Az eurós hitelek kamatköltségei szintén emelkedhetnek, a devizahiteleken keresztül tehát egyfajta természetes árfolyam fedezettsége van a Danubiusnak.

A 2012-es éves jelentésben ugyanakkor egy érzékenységvizsgálatot is közzétett a társaság, melynek értelmében egy 10 százalékos forintgyengülés 1,6 milliárd forinttal javítaná az eredményt. Ez alapján, ha a forint gyengül, az összességében kedvezőnek számít a nettó nyereség szempontjából is, ennek pontos hatását ugyanakkor igen nehezen lehet számszerűsíteni.

Rába – Összességében jól járhat

A Rába jelentős export kitettséggel rendelkezik, 2012-es árbevételének 90 százalékát szerezte devizában. Ennek megfelelően a forint gyengülése kedvezőnek számít az árbevétel növekedése miatt, ami így az üzemi eredményt is növeli.

A társaság viszont jelentős devizás kötelezettségállománnyal bír, így a forint gyengülése a pénzügyi soron itt nem realizált árfolyamveszteséget okoz, vagyis negatív hatással bír. A társaság számviteli politikája alapján a Rába az „Alapügyleteket”, vagyis az üzemi tevékenységet érintő devizamozgások ellen a devizás kötelezettségek (devizahitelek) felvételével védekezik.

A Rába nem tesz közzé érzékenységvizsgálatot a forintárfolyam eredményt befolyásoló hatásairól, de az exportárbevétel jóval nagyobb tételnek számít éves szinten, mint a devizás kötelezettségek, így a Rába számára is alapvetően pozitív hatással járna a forint tartós gyengülése.

Richter – Attól függ, mitől gyengül a forint

A forint gyengülése első körben pozitív fejleményként értékelhető a Richter szempontjából is, mivel bevételeinek jelentős részét szerzi az európai országokból. A szintén fontos piacnak számító Ukrajnában dollár alapú elszámolást folytat a Richter, így a forint gyengülése itt is pozitívum lehet.

Nagy szerep hárul ugyanakkor a rubelre is, miután a gyógyszercég legnagyobb külföldi piaca Oroszország, ezért ha a rubel nagyobb gyengülést mutat be, mint a forint, akkor az már kedvezőtlen a Richter számára. Mivel a forint év elején látott gyengülése mögött a feltörekvő országok devizáival (ide tartozik a rubel is) szembeni negatív hangulat áll, ezért nem mindegy, mitől gyengül a forint. Idén a rubel (-7,7%) a második legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci devizának számít az euróval szemben, míg a forint „csupán” 3,9 százalékot gyengült, vagyis jelen esetben ez összességében kedvezőtlen a cég számára.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy például az ukrán események a Richter helyi értékesítéseit is negatívan befolyásolhatják, vagyis jelen esetben egyáltalán nem biztos, hogy a gyógyszercég önfeledten tudja élvezni a forintgyengülés egyébként jótékony hatásait.

A Richter euró alapú hitelei szempontjából kedvezőtlen a forint gyengülése, miután a társaság nem fedezi a devizaárfolyam kockázatát, de mivel a hitelállomány mértéke nem jelentős, az üzemi eredményt befolyásoló – ezzel ellentétes - hatás sokkal erősebb.

Mol – Kedvező, de nem olyan jelentős hatás

A Mol esetében a forint gyengülése (főleg a dollárral szemben) a kutatás és kitermelésre pozitív hatással lehet, mivel így a forintban számított realizált olajár is növekszik. A finomítói és kiskereskedelmi szegmens esetében is pozitív a hatás üzemi szinten, ugyanakkor az üzemanyagár emelkedés miatt csökkenhet a kereslet, így némileg ez ellensúlyozhatja a jótékony hatást.

Mérleg oldalon negatívumnak számít a Mol számára, hogy jelentős külföldi devizában fennálló hitelekkel rendelkezik a társaság. A Mol 2012 végén közel 950 milliárd forintnyi hosszú lejáratú adóssággal rendelkezett, aminek kevesebb, mint 2 százaléka volt forint alapú.

Összességében azonban a gyengülő forint javíthatja a Mol adózott eredményét, üzemi szinten jóval nagyobb lehet a pozitív hatás, mint amekkora negatívumok érvényesülnek a kötelezettségek miatt. Ugyanakkor a forint árfolyamának változása mellett más tényezők (pl. Brent árfolyama) is befolyásolhatják a Mol teljesítményét, így a forint árfolyamának változása nem jelent extrém kockázatot, így a gyengülés sem vezethet a nyereség nagy emelkedéséhez.

Magyar Telekom – Nem igazán számít

A Magyar Telekom esetében az üzemi eredményre pozitív hatással van a forint gyengülése, mivel montenegrói bevételeit euróban számolja el a cég, ráadásul az egység kiemelkedő profitabilitással (3Q13 EBITDA margin: 38,7%) rendelkezik Csoport-szinten.

A Magyar Telekom euróban fennálló hitelkötelezettségeit döntő részben kamatcsere ügyletekkel fedezi. A vállalat számításai szerint a 15 százalékkal gyengébb forint esetén körülbelül 14 milliárd forint árfolyamveszteség keletkezne az euró alapú hiteleken, míg a kamatcsere ügyleteken az ezt kompenzáló nyereség hatása mintegy 15 milliárd forint lenne, így alapvetően semlegesként értékelhető a pénzügyi hatás.

A montenegrói divízió viszont nem annyira jelentős Csoport-szinten, így a forint nagyobb gyengülése nem gyakorolna érdemi pozitív hatást a nyereségre. Így összességében a gyengülő forint semleges, esetleg minimálisan pozitív hatást fejthet ki a Magyar Telekom nettó eredményére.

Nyomda – Nem sok vizet zavar

Az ANY Biztonsági Nyomda bevételeinek 25-30 százaléka származik exportból, ugyanakkor alapanyag beszerzései döntően euró alapúak. A Nyomda külföldi devizára szóló kötelezettségei nagyjából megegyeznek a felmerülő követelésekkel, így a társaság alapvetően devizás bevételeivel ellensúlyozza felmerülő devizás költségeit, ezért a cég elmondása szerint nem jelentős a devizakockázat. Habár időbeli különbségek felmerülhetnek a követelések és a kötelezettségek rendezése kapcsán, hosszú távon ezekben nagy eltérés nincs.

Pénzügyi eredménysoron a cég csak minimális idegentőke bevonásával (jellemzően lízing) operál, ezért ezen a soron nem számít jelentősnek a gyengülő forint hatása. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a Nyomda számára semlegesnek tekinthető a forint gyengülése.