Kinek nem segített a rezsicsökkentés?

Vágólapra másolva!
A szénnel tüzelők majdnem 40 fizetnek többet most, mint négy éve.
Vágólapra másolva!

A kisfogyasztóknak a vezetékes gáz ára négy év alatt 11-21 százalékkal emelkedett, a legtöbbet használók viszont majdnem hét százalékkal fizetnek kevesebbet. A tűzifával fűtők átlagosan 15 százalékkal fizetnek többet, míg a szenet elégetők majdnem 40 százalékos drágulással szembesülhettek - írja az azenpenzem.hu.

Az azenpenzem.hu az élelmiszerekből egy szokványos vásárlói kosarat is összeállított. A végösszeg 26,4 százalékkal lett magasabb most, mint 2010-ben volt. Ám miután a cekker tartalmát a tehetősebbek igényei szerint alakították át, a sertéshúst pontyra, a párizsit gépsonkára, a krumplit mirelit zöldborsóra cserélték, s tettek bele gyulai kolbászt és ásványvizet is, szinte egyáltalán nem tapasztaltak drágulást 2010-hez képest.

A cikk emlékeztet a Policy Agenda elemzésének megállapításaira: az Eurostat felmérése szerint Magyarországon 2013-ban 3 millió 285 ezer szegény, vagy a szegénység által veszélyeztetett kategóriába sorolt ember volt. Ez a válság óta 17 százalékos növekedést jelent, és azt, hogy a magyar társadalomnak immár egyharmada olyan anyagi helyzetbe került, ahonnan nagyon nehéz visszajönni önerőből. A 2009 és 2013 között a GDP-hez viszonyítottan 10 százalékával csökkentették a szociális célú költségvetési kiadásokat, míg más országokban a válság miatt romló szociális helyzet miatt növelték azokat. Magyarország mellett csak Görögországban csökkentek a szociális kiadások reálértéken.