Kész mindent bevetni az EKB

Vágólapra másolva!
Kész akár eszközvásárlási programot indítani, vagy negatív kamatokat bevezetni az EKB az eurózóna növekedésének további ösztönzésére - mondta el Sabine Lautenschlaeger a jegybank végrehajtó bizottságának a tagja a Bloomberg szerint.
Vágólapra másolva!
  • Lautenschlaeger szerint az eurózóna alapkamata a jelenlegi rekordalacsony, 0,25 százalékos vagy még alacsonyabb szinten maradhat hosszú távon. Ez egybevág Mario Draghi jegybankelnök korábbi elmondásaival, mivel Draghi is számtalanszor kiemelte az alacsony kamatok hosszú távú lehetőségét a kamatdöntéseket követő sajtótájékoztatókon.
  • Az alacsony kamatokra az eurózóna gazdaságának támogatása miatt van szükség, mivel a gazdasági kibocsátás még mindig jelentősen elmarad annak potenciális szintjétől - véli a szakember.
  • A bizottságtag ezen túl elmondta, hogy az EKB-nak van még eszköze a növekedés ösztönzésére, és a defláció ellen. A jegybank akár eszközvásárlási programot is indíthat, de negatív kamatok is szóba jöhetnek.
  • Lautenschlaeger szerint készek lépni, ha az szükséges. A legutóbbi kamatdöntés során még láttak okot a további lazításra, mivel az eurózóna gazdasági folyamatai az általuk elképzeltek szerint alakulnak.