Íme, Soros nyerő tanácsai!

Soros György, CEU, gazdasági konferencia
Vágólapra másolva!
Ismerd fel a hibáid, légy fegyelmezett, ne lődd el egyszerre az összes puskaporod. Többek között ezt tanácsolja a tőzsdézőknek a világ egyik legsikeresebb befektetője, Soros György, akinek összegyűjtöttük az elmúlt évek során megfogalmazott leghasznosabb jó tanácsait. Ha valaki hazai befektetési szakemberek tippjeire is kíváncsi, azt szívesen várjuk soron következő előadásunkon, ahol személyesen is felteheti a kérdéseit.
Vágólapra másolva!

Soros Györgyöt vélhetően nem sok tőzsdézőnek kell bemutatni. A világhírű, magyar származású befektető dollármilliárdos vagyonával méltán elismert szakember tőzsdei berkekben, akinek megszólalásait, véleményeit mindig kiemelt figyelemmel követi a piac. Alapja, a Quantum Endowment a világtörténelem legsikeresebb alapja lett, mivel 1973-as alapítása óta 39,6 milliárd dollárnyi nyereséget termelt befektetőinek, aminél többet egy alap sem hozott össze ügyfeleinek.

Soros György Fotó: Hirling Bálint [origo]

Soros életútjára most nem térnénk ki (akit bővebben érdekel, az a Wikipédián megtalálja), sokkal inkább azokról a hasznos tőzsdei tanácsokról, ötletekről kívánunk szót ejteni, melyeket a szakember több évtizedes tapasztalatából adódóan érdemes lehet megfogadni a kezdő, de akár a tapasztaltabb tőzsdézőknek is. Természetesen nem tudjuk összegyűjteni Soros összes jó tanácsát, csupán a legfontosabbak és legérdekesebbek közül szemezgettünk, és válogattunk ki nyolcat ebben a cikkben.

Ezekből az ötletekből mindenki találhat számára fontosnak valót, amit megfogadva és alkalmazva a saját pénztárcája javára fordíthat. Nézzük, hogy mit is javasol a milliárdos a többi befektetőnek:

Ismerjük fel a hibákat!

Soros egyik legfontosabb tanácsa, hogy ismerjük fel hibáinkat. A hibák azonosítása elengedhetetlen a sikeres kereskedéshez, mivel csak úgy tudunk rajtuk javítani, és kerülhetjük el őket a későbbiekben. A szakember szerint a saját hibáinak a felismerése játszotta az egyik legnagyobb szerepet abban, hogy milliárdossá és sikeressé tudott válni a tőzsdén.

Ha úgy ítéljük meg, hogy hibáztunk a kereskedés során, akkor tanuljunk belőle, javítsuk ki, de ne rágódjunk sokat rajta. Ebben az esetben célszerű gyorsan tovább lépni, vágjuk el hamar a veszteségeinket, mielőtt még nagyobb mínuszokat okoznánk saját magunknak.

Álljunk készen a lehetőségekre!

A pénzügyi piacok kiszámíthatatlanok, senki nem tudja, hogy az árfolyamok hogyan fognak alakulni a jövőben. A legtöbben a nyilvánvaló mozgásokat „kereskedik le”, ami a legtöbbször nem bizonyul nyerő ötletnek. Soros szerint a legnagyobb profittal kecsegtető befektetéseket a váratlan események rejtik, olyanok, melyekre nagyon kevesen számítanak.

A nyerő tőzsdézés kulcsa, hogy álljunk készen ezeknek a gyors, váratlan lehetőségeknek a kihasználására. Legyen tervünk, és megfelelő tőkénk ezeknek a „tradeknek” a megjátszására, figyeljünk rájuk, hogy saját előnyünkre fordítsuk a hirtelen felbukkanó eseményeket. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, hogy felkészülünk minden eshetőségre.

Legyél fegyelmezett!

Ha a tőzsdézés szórakoztató, akkor vélhetően nem keresünk elég pénzt belőle. Soros szerint a nyerő befektetések végrehajtása a legtöbbször unalmas, és azok során nincs helye személyes érzelmeknek. Ahelyett sokkal inkább fegyelmezettnek, racionálisnak kell lennünk, hogy mereven követni tudjuk a saját kereskedési elveinket. Ez pedig közel sem a szórakozásról szól.

Ne bonyolítsd túl!

A milliárdos befektető is azt tanácsolja, hogy a kereskedési rendszerünk ne legyen túl bonyolult, és próbáljunk az egyszerűbb stratégiákra törekedni. Ha túl komplex stratégiák szerint kereskedünk, akkor nagyobb a hibázás lehetősége is, mint egy egyszerűbb, de jóval átláthatóbb stratégia esetén.

Soros szerint az egyszerűbb rendszerek végül mindig jobban teljesítenek a bonyolultabb társaiknál.

Ne lődd el az összes puskaporod!

Egy pozíció nyitásakor célszerű az adott kereskedésre szánt tőkénknek csak egy részét felhasználni, és nem ajánlatos egyszerre ellőni az összes puskaport. Soros azt ajánlja, hogy ha van egy elképzelésünk, akkor azt előbb teszteljük le a piacon egy kisebb összeggel, és ha beválik, csak utána vegyünk fel nagyobb pozíciókat.

Ezáltal elkerülhetjük a nagyobb veszteségeket, mivel ha nem volt igazunk, és ellenünk megy a piac, viszonylag szerény mínuszokkal ki tudunk szállni a pozícióból. Fontos, hogy ne üljünk sokáig veszteséges ügyletekben, egyszerűen csak zárjuk le a befektetést, ha az nem az általunk elképzeltek szerint alakul.

Olcsón venni és drágán eladni

Soros Warren Buffetthez hasonlóan szeret olcsón venni, és drágán eladni. Ez azt jelenti, hogy célszerű egy nagyobb árfolyamesés után vásárolni, amikor a részvény olcsóvá vált, és érdemes nagy menetelés után eladni, amikor drága lett a papír. Eszerint célszerű új trendek kialakulása elején beszállni egy ügyletbe, és elkapni azt a pontot, amikor fordul a trend, ami a kiszállás időzítését mutathatja meg.

Az olcsón venni, drágán eladni elv könnyűnek és magától értetődőnek tűnhet, azonban a gyakorlatban közel sem egyszerű a megvalósítása. A soron következő rendezvényünkön többek között ehhez is konkrét tippeket kaphat, akit bővebben érdekel a téma.

Ha nem megy, tarts szünetet!

Ha egy ideje csak veszteséges pozícióink vannak, és úgy érezzük, hogy nem megy a kereskedés, tartsunk szünetet. Egy kis pihenés segíthet regenerálódni, ami alatt át tudjuk gondolni, hogy mit rontottunk el, min kellene javítani. A szünet után pedig újult erővel vághatunk bele a kereskedésbe, ami a hibák kijavítása után eredményesebb is lehet.

Értsd, amibe fektetsz!

A szakember csak olyan befektetéseket hajt végre, melyeket maximálisan ért, és megfelelnek a saját maga által felállított kritériumoknak. Soros kész a megfelelő trade-re várni, és nem okoz gondot számára nemet mondani, ha úgy ítéli meg, hogy nincs itt a megfelelő alkalom piacra lépni.

Ennek köszönhetően ki lehet küszöbölni a felesleges kockázatokat, és elkerülhetővé váljon, hogy a kereskedés kaszinózáshoz hasonlítson. Ezt nagyban segítheti, ha több ember véleményét is kikérjük egy adott befektetésről vagy elméletről, így több szemszögből is megvizsgálhatjuk az adott kérdést. A legjobb, ha olyan valakivel vitatjuk meg a befektetést, aki teljesen ellentétes véleményen van. Így a véleményének meghallgatása után el tudjuk dönteni, hogy tetszik-e még a saját ötletünk, vagy sem.

Természetesen ezeken kívül számtalan egyéb jó tanáccsal lehetne szolgálni Soros fegyvertárából. Aki szeretne hasonló ötletekkel gazdagodni, annak érdemes eljönnie soron következő előadásunkra, ahol ilyen témákról is szót fogunk ejteni. Ezen túl megtudhatja azt is, hogy hol érdemes magas hozammal kecsegtető befektetéseket keresni a piacon.