Hat százalékkal nőtt az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Tavaly szeptember óta pozitív a mutató, előtte a csökkenés volt jellemző.
Vágólapra másolva!

Januárban a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint az ipari termelés 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index januárban 3,1 százalékkal emelkedett.

A mutató éves összehasonlításban tavaly szeptember óta 5-7 százalék közötti emelkedést jelez, a tavalyi első fél évre viszont inkább a kismértékű csökkenés volt jellemző. A szezonálisan és munkanappal kiigazított értékek az elmúlt 12 hónapban gyakorlatilag stagnálást jeleztek.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az ipari termelés gyorsulása döntően a járműgyártás felfutásának köszönhető, ugyanakkor az energiatermelés visszaesése az enyhe időjárás miatt továbbra is visszafogja az ipar kibocsátását. Az idei év igen bíztatónak ígérkezik, mind a külső, mind a belső kereslet jelentősen élénkülhet, amihez hozzájárul egyes autóipari kapacitások érdemi felfutása, a hazai autógyártás mintegy 40 százalékkal növekedhet a tavalyi évhez képest.

Kedvező teljesítményt nyújthat a vegyipar és a gépipar is, valamint az év második felétől két új üzem átadásának köszönhetően a gumigyártás. Kérdéses ugyanakkor, hogy a számítástechnikai és elektronikai termékek gyártása, valamint a gyógyszergyártás magára tud-e találni. Az ipar idei várható kedvező teljesítményét mind a német, mind az európai, mind a hazai konjunktúramutatók alátámasztják, csakúgy, mint az elmúlt hónapokban igen meredeken emelkedő új megrendelések és rendelésállományi adatok, így idén 6 százalékos növekedés várható az ipar kibocsátásában. Suppan Gergely szerint azonban a következő hónapokban még a kétszámjegyű növekedés sem lenne meglepő.