Vágólapra másolva!
Ismét új történelmi csúcsra húzták tegnap az amerikai S&P 500 részvényindexet, melyet az orosz-ukrán feszültségek sem tudnak megállítani. Az ázsiai piacokon vegyes a kép, a japán Nikkei ismét az élen jár, a dél-koreai és kínai index viszont minimális mínuszban található. 
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai tőzsdéken többnyire jó hangulat uralkodott tegnap a vártnál erősebb munkaerőpiaci adat, valamint az EKB kamatdöntése után. A főbb részvényindexek közül az S&P 500 új történelmi csúcsot ütött napközben, és egyben új történelmi csúcson zárt 0,2 százalékos emelkedés után. A Dow Jones 0,4 százalékot erősödött, a Nasdaq viszont nem tudott csatlakozni társaihoz, és 0,1 százalékot esett.
  • Érdekesség, hogy az S&P 500 épp hat éve, 2009. március 6-án érte el mélypontját, és kezdett utána nagy menetelésbe. Azóta 177 százalékot emelkedett, és az elmúlt egy évben 50 alkalommal ért el új történelmi zárócsúcsot.
Forrás: Investor.hu

  • Az S&P 500 emelkedését tízből hat szektor támogatni tudta tegnap, az egészségügyi és közmű cégek részvényei viszont gyengén teljesítettek.
  • Az amerikai tőzsdék folyamatos csúcsdöntéseinek a lakosság is örülhet, nagy részben annak köszönhetően tavaly 10 ezer milliárd dollárral emelkedett a háztartások nettó vagyona, mely így abszolút csúcsot ütve 80,66 ezer milliárd dollárt tett ki tavaly.
Forrás: Investor.hu

  • Barack Obama elnök is megszólalt tegnap Ukrajna ügyében, és kijelentette, hogy a krími elszakadásról szóló referendum nemzetközi jogokat sért. Ezen túl felszólította a Kongresszust, hogy segítse az IMF-et az Ukrajnának nyújtandó kölcsönben.
  • A vállalatok részvényei közül a Staples részvényein nagyot ütöttek, 15,3 százalékot zuhant a papír, a Ford viszont 0,3 százalékot erősödött.
  • Az ázsiai tőzsdéken vegyes teljesítményeket lehet látni, a legtöbb piacon emelkednek a tőzsdemutatók, a kínai és dél-koreai index viszont kis mínuszt szedett össze. Az élen ismét a japán Nikkei jár, mely közel 1 százalékot ugrott, így öthetes csúcson jár az értéke. A Nikkeit segíti a tovább gyengülő jen, a deviza dollárral szembeni keresztje január után ismét áttörte a 103-as szintet, aminek az exportáló cégek befektetői örülhetnek.
  • A többi piacon az ausztrál S&P/ASX 200 0,3 százalékot emelkedett, amivel 2008 júniusa óta nem látott szinteket ért el. A hongkongi Hang Seng, a dél-koreai Kospi és a kínai Shanghai Composite pedig minimálisat esett.
Forrás: Investor.hu

  • Az európai tőzsdéken minimális esésre lehet felkészülni nyitáskor a határidős indikációk szerint, a főbb részvényindexek 0,1-0,2 százalékos eséssel vághatnak bele a kereskedésbe.
  • Ma érdemes lesz figyelni a délutáni fontos amerikai munkaerőpiaci makroadatokra, melyeket a piac is kiemelt figyelemmel fog követni. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának februári változása, valamint a munkanélküliségi ráta fog napvilágot látni, melyre a Fed is nagy hangsúlyt fektet a QE3 program jövőjének alakításakor.