Fájni fog a kávé ára

Vágólapra másolva!
A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára. Hamarosan Magyarországon is drágábban kávézunk majd – közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Csak idén, az év első két hónapjában a másfélszeresére szökött a nyers kávé ára, leginkább a brazíliai aszály miatt. Egy 60 kilós szabványzsák januárban 110, február végén már 170 dollárba került. A piacvezető országban az ültetvények harmada tönkrement.

2013-ban mintegy 150 millió zsák kávét termeltek világszerte. Ennek nagyjából a harmada Brazíliából származott. Vietnam évi össztermése 28 millió, Kolumbiáé 10 millió, Indonéziáé 9 millió, Etiópiáé 6 millió zsák. A 150 millió zsákból 140 millióra volt kereslet, Magyarországon nagyjából 700 ezer fogyott el.

Az árakat az is magasan tarthatja a közeljövőben, hogy világszerte egyre nő a kereslet a zöld kávé iránt, mind arabicából, mind robusztából. A zöld kávébab polifenolban és klorogénsavban gazdag, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságú termék, élénkítő hatása viszont jóval alacsonyabb a pörkölt kávéénál.