Vágólapra másolva!
Meglepetésre nagyobb lett a BMW negyedik negyedéves eredménye, mint amit az elemzők vártak, köszönhetően többek között a 3-as sorozat iránt mutatkozó kiemelkedő keresletnek. A hírre a BMW árfolyama is szép emelkedésbe kezdett.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb luxusautó gyártójának üzemi eredménye 1,95 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 1,87 milliárdról, ráadásul a növekedés meglepetésként érte a piaci szereplőket, ugyanis az elemzői konszenzus 1,83 milliárd euróról szólt, vagyis kisebb csökkenést vártak. A BMW 2,6 euró osztalékot fog fizetni majd részvényenként, 10 centtel többet mint tavaly.

A tavalyi évben az eladott autók száma 1,96 millió darabra növekedett (+6,4%), amit elsősorban a 3-as sorozat 23 százalékos megugrása segített. Több mint 500 ezer darab új 3-as BMW talált gazdára tavaly.

Ráadásul szintén kedvezőtlen, hogy a BMW autószegmensének üzemi eredményhányada 9,2 százalékra esett a negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 10,6 százalékról. A teljes 2013-ra vonatkozóan ugyanez a szám 9,4 százalék volt, elmaradva az Audi 10,1 százalékától, viszont felülmúlva a Mercedes 6,2 százalékát.

A BMW-nél egyébként továbbra is sokat fognak költeni a fejlesztésekre, azok után, hogy már tavaly is 4,8 milliárd eurót szántak kapacitásbővítésekre, illetve egyéb technológiai újításokra.

A cégnek szüksége is van a folyamatos fejlesztésekre, ugyanis a nagy rivális Mercedes és Audi folyamatosan a nyomában van, hogy átvegyék a BMW-től a luxus trónt. Épp a napokban érkezett a hír, hogy az idei év első két hónapjában már az Audi több kocsit értékesített, mint a BMW, igaz éves szinten még nem múlta felül a bajor gyártót a Volkswagen luxusmárkája.

Ráadásul más luxusmárkák, mint a Jaguar, vagy a Maserati is egyre több típussal jelenik meg. De a legnagyobb kihívást nyilván a német vetélytársak jelentik. Az Audi csak idén 17 új vagy ráncfelvarott típust mutat be, köztük a TT roadster új verzióját. A Mercedes pedig az évtized végéig 30 autóval jelenne meg, közöttük tucatnyi új típust, írja a Bloomberg.

Persze a BMW-nél sem ülnek a babérjaikon, idén jön az X5-ös újított verziója, a 4-es széria Gran Coupéja és az i8-as hibrid is. A BMW a teljes csoportra nézve (beleértve a Miniket és a Rolls Royce-okat is) több mint két millió darab autó eladását tervezi az idei évre, ami rekord lenne.

A részvény árfolyama több mint két százalékos pluszban mozog a vártnál jobb eredményekre.

Forrás: Investor.hu