Félmillió számítógépen fut még a most búcsúzó Windows XP

2014. április 8-án megszűnik a Windows XP támogatása.
Vágólapra másolva!
Ezek a gépek természetesen továbbra is használhatóak lesznek, a kérdés inkább csak az, hogy mire.
Vágólapra másolva!

A felhasználók többsége már tudja, és az Üzletrészen is írtunk már róla, hogy két hét múlva, 2014. április 8-án a Microsoft megszünteti Windows XP támogatását.

A népszerű - és 2001-es debütálásakor korszerűnek számító - operációs renszer ma is a legelterjedtebb a PC-s felhasználók körében: bár a nagyvállalatok többsége már lecserélte, becslések szerint mintegy 23-24 ezer kis- és közepes vállalkozás 450-470 ezer PC-jén továbbra is ez fut.

Nyugállomány

"Nem arról van szó, hogy most kell váltani, hanem, hogy most érdemes," mondja Kristóf Judit, a Microsoft Magyarország kommunikációs vezetője. 13 év a számítástechnikában egy eonnak tekinthető, így természetes, hogy ma már sokkal komolyabb elvárásokat támasztanak a cégek és a felhasználók az adatvédelem, a menedzselhetőség és a szabad munkastílus szempontjából.

2014. április 8-án megszűnik a Windows XP támogatása. Forrás: Microsoft

Kristóf Judit szerint a felhasználók vették a lapot: nemcsak hogy hallottak arról, hogy megszűnik a Windows XP támogatása, de egy belső kutatás szerint egy hónapon belül minden ötödik-, fél éven belül pedig minden harmadik kisvállalati felhasználó szeretné lecserélni az XP-s számítógépeit.

Túlélőkészlet

A Microsoft és a Magyar Telekom közös akciókat dolgozott ki, hogy segítse a kisvállalkozásokat korszerűbb infrastruktúrára átállni. A havidíjas akció részletei itt találhatóak (nyilatkozat: a Magyar Telekom az Üzletrészt is kiadó Origo Zrt. kizárólagos tulajdonosa).

Az alábbi átállási útmutató segít végiggondolni és megtervezni a kis- és középvállalatok gépparkjának lecseréléséhez kapcsolódó feladatokat.

Végül pedig ez a link abban segít, hogy a korábbi, XP-s programok közül melyiket és hogyan lehet más, korszerűbb környezetben futtatni.