Ezt csinálja a kötvényekkel a Fed

Vágólapra másolva!
Folyamatosan emelkednek tegnap este óta a kötvényhozamok világszerte, miután a Fed kamatdöntő ülését követően Janet Yellen már az alapkamat növeléséről beszélt. A megemelkedő dollárhozamok miatt számos országban lehetnek magasabbak a finanszírozási költségek emiatt.
Vágólapra másolva!
  • Negatívan fogadták a részvény- és a kötvénypiacok a Fed tegnap esti kamatdöntő ülését. Az elemzői várakozásoknak megfelelően havi 10 milliárd dollárral csökken a kötvényvásárlások nagysága, amit október végéig megszüntethet a Fed.
  • A meglepetést inkább az okozta, hogy az új Fed elnök, Janet Yellen a kamatemelés lehetőségét is megszellőztette. Erre a kötvényvásárlások leállása után nagyjából 6 hónappal később kerülhet sor, de 2015 végére 1, míg 2016 végére 2,25 százalékra nőhet.
  • A kamatemelés lehetősége miatt azonban a kötvények árfolyama esni kezdett (a hozamuk pedig növekedni). Az amerikai 10 éves kötvényhozam 2,78 százaléknál jár, aminek hatása lehet a világ többi részén is.
  • Az emelkedő amerikai hozamoknak azonban lehet áttételesen több negatív hatása is. A mai mozgásokból jól látszik, hogy szinte mindenhol hozamemelkedést áraznak a piacok. Ez pedig megdrágíthatja a forrábevonást.
  • Tulajdonképpen szerencsés időben született a 3 milliárd dollár nagyságú magyar kötvénykibocsátás is, hiszen mind az 5, mind a 10 éves amerikai kötvényhozam alacsonyabb volt, mint ahol most áll. Előbbi 1,54 százalékról emelkedett 1,707 százalékra, utóbbi pedig 2,672 százalékról 2,773 százalékra.