Ezért esett az olaj

Vágólapra másolva!
Nem volt jó napja tegnap sem a WTI olajnak, az árfolyama 1,5 százalékot esett nagy forgalommal. Ebben szerepe volt jó készletadatoknak és annak is, hogy az amerikai kormány a stratégiai készletekből mintegy 5 millió hordót a piacra kíván dobni.
Vágólapra másolva!

Március eleje óta már több mint 6 százalékot esett az olaj ára ráadásul csak a szerdai kereskedés során 1,5 százalékot csökkent a nyersanyag ára az USA-ban. Ebben több tényező játszott komolyabb szerepet:

  • Az elemzői várakozásokhoz képest jóval nagyobb mértékben nőttek az olajtározókban lévő készletek. A szakértők 2,09 millió hordós bővülést prognosztizáltak, holott a tényleges növekedés 6,18 millió hordó volt.
Forrás: DoE, Investor.hu
  • A kínai lassulástól való félelem továbbra is a levegőben van, gyenge makrogazdasági adatok láttak napvilágot a héten az országból.
  • Az amerikai EIA publikálta az olajkitermelésre vonatkozó becslését is, szerintük idén 8,4 millió hordóra nőhet a szénhidrogén napi felszínre hozása, 2015-ben pedig elérheti a 9,2 millió hordót.
Forrás: EIA, Investor.hu

  • Ezek mellett Amerika a startégiai készletekből elad 5 millió hordót. Az ügyletet teszt miatt hajtják végre az oilprice.com szerint. Legutóbb egyébként 2011 júniusában adtak el a készletekből, amikor a líbiai polgárháborús helyzetre reagáltak.
WTI olaj napi grafikon (dollár/hordó) Forrás: Stockcharts.com