Érdemes a forint ellen spekulálni

Mi lesz, ha tényleg ránk szállnak a befektetők, spekulánsok, gyenge a forint
A member of a chirigota, a group that sings humorous and satirical songs during Carnival, dressed up as a banker performs "Las verdades del banquero" (the truths of the banker) during the Carnival of Cadiz on January 29, 2013 in Cadiz, Southern Spain. AFP PHOTO JORGE GUERRERO
Vágólapra másolva!
A jegybank csak vágja és vágja az alapkamatot, követve a mesterségesen leszorított inflációt, miközben a befektetők válogathatnak a magyar piacnál jobb ajánlatok közül. A forint így alighanem tovább fog gyengülni, ami azt jelenti, hogy az egyszerű magyar ember akkor jár jól, ha devizára váltja a megtakarítása egy részét, vagyis a forint ellen spekulál.
Vágólapra másolva!

A gyengébb forint nem veszélyezteti sem az inflációs célt, sem a pénzügyi stabilitást – mondta Pleschinger Gyula, a jegybank Monetáris Tanácsának tagja hétfőn a Reutersnek. Pleschinger a legutóbbi ülésen a kamat tartására szavazott, vagyis az óvatosabbak közé tartozik a tanácson belül. Az óvatossága azonban nem jelenti azt, hogy aggódna a gyenge forint miatt, szerinte a jegybanknak sem okoz fejfájást a jelenlegi árfolyamszint. Egy „kibírhatatlan” árfolyamingadozás már aggodalmat okozna, de nem részletezte, hogy mit ért kibírhatatlan alatt.

Cikkünk írásakor 312,8 forintba került egy euró. A forint év elejétől gyengült, majd február eleje óta a 308-314-os sávban ragadt. Pleschinger az ukrán válságot említette a gyengülés okaként, de szerinte a bizonytalanság és a jegybank által kínált alacsony kamat ellenére a gazdaság erős fundamentumai vonzóvá teszik a forintot. Bár nem akart jóslásba bocsátkozni arról, hogy március végén dönt-e újabb kamatvágásról a jegybank, a legutóbbi kamatdöntő ülés után kiadott közleményből erre joggal lehet számítani. „A Monetáris Tanács megítélése szerint a megnövekedett pénzpiaci bizonytalanság mellett is maradt mozgástér a kamatcsökkentésre” – írták a közleményben.

A jegybank 2012 augusztusa óta minden hónapban csökkentette az alapkamatot, így került 7 százalékról 2,7 százalékra. Közben elsősorban a rezsicsökkentés folyományaként az infláció több évtizedes mélypontra jutott. Az amerikai jegybank azonban elkezdte visszafogni a pénznyomtatást, amely miatt a befektetők a kockázatosabb, feltörekvő piaci kitettségüket elkezdték csökkenteni.

Váltsunk devizára?

A jegybank többször hangsúlyozta, hogy elsősorban az inflációt tartja szem előtt, márpedig az olyannyira lecsökkent, hogy januárban el is tűnt: az éves áremelkedés üteme 0 százalék volt. A kedden nyilvánosságra hozott februári infláció minimális emelkedést mutatott, 0,1 százalék volt, ez pedig alaposan meglepte az átlagosan 0,5 százalékra számító elemzőket.

A vártnál is alacsonyabb infláció megerősítette a várakozást, hogy a jegybank valószínűleg még tovább csökkenti a 2,7 százalékos kamatot. Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója szerint 0,1 százalékponttal csökkenhet a kamat. Bár eddig nem volt komolyabb piaci reakció, a csökkenő kamat miatt tovább gyengülhet a forint, akár a 320-as szintig is. Ezt erősíti, hogy a feltörekvő piacokról, amelyhez Magyarországot is sorolják, a befektetők vonják ki a pénzüket, ami a forintot gyengítő hatást jelent.

Horváth István azt javasolta a forintgyengülési várakozások miatt, hogy a megtakarítók nagyobb arányban tartsák a pénzüket valamilyen devizában.

Józsi bácsi spekulál

Hasonló következtetésre jutott blogjában Zsiday Viktor, a Plotinus Vagyonkezelő igazgatótanácsának elnöke, befektetési szakember is. Szerinte 4-5 százalékos kamat jelentené az egyensúlyt, a mostani 2,7 százalék túl alacsony. Más feltörekvő piacokon (dél-afrikai, török, indiai) magasabb kamathoz jutnak a befektetők, márpedig „ha túl keveset kínálunk, akkor átmennek a másik pulthoz az állampapírvásárlók”.

A befektetési szakember szerint csalóka az alacsony infláció, mert a gyengülő forint előbb-utóbb úgy is át fog szivárogni az inflációba. Rengeteg termék, amely Magyarországon forgalomba kerül külföldről (importból) származik, amelyet megdrágít a gyenge forint, márpedig, ahogy Zsiday kimutatta, az elmúlt években a forint folyamatosan gyengült. Szerinte az importőrök egy ideig lenyelik ezt a drágulást, de "egy idő után árat fognak emelni, mert nem tehetnek mást".

Zsiday szerint a magyar jegybank ugyanazt játssza, mint amit a török játszott: „nem emelünk kamatot, nem érdekel a líra árfolyama, alacsony kamat kell a gazdaságnak, nem adjuk be a derekunkat a kamatlobbinak ----- líragyengülés, líragyengülés, líragyengülés ----- brutális kamatemelés”. Ezek alapján úgy látta, hogy „amit a magyar jegybank csinál, az felhívás keringőre. Zöld lámpa a forint ellen spekulálóknak”.

Mielőtt azonban gonosz bankárokra gondolna az olvasó, Zsiday leírja, hogy „Józsi bácsi” is a forint ellen spekulál, ha azt látja, hogy gyengül a forint, ráadásul kamatot se nagyon kap a pénzére. Inkább átváltja a forintját euróra, így ő is a forint ellen spekulál, és gyengíti azt. Ez egybevág azzal, amit a K&H Alapkezelő javasolt: a gyengülés miatt érdemes devizára váltani.