Elszállnak az élelmiszerárak?

Vágólapra másolva!
Az időjárási viszontagságoknak köszönhetően az elmúlt három hónapban számos mezőgazdasági termény ára emelkedett, nem lennénk meglepődve, ha hamarosan ezek az inflációs adatokba is elkezdenének becsorogni. Már a hízó sertés és élőmarha árak is nagy ütemben drágulnak Amerikában, de a stagnáló olaj és csökkenő rézárak segíthetnek elkerülni azt, hogy igazán nagy legyen a nyomás az inflációs mutatókon. 
Vágólapra másolva!

Ha gyorsan átpörgetjük a fontosabb meződazdasági termékek idei áralakulását, bizony az esetek nagyrészében tekintélyes árfolyam emelkedéseket láthatunk. Búza, kukorica, kávé és kakaó egyaránt sokat emelkedtek, sőt még a hízó sertés és élőmarha jegyzések is nagyot ugrottak, mely mozgások előbb-utóbb az inflációs adatokban is megjelenhetnek.

Az általános áremelkedés viszont talán nem okoz majd akkora felfordulást, hogy a világ nagy jegybankjainak jelenlegi politikáját érdemben befolyásolja. Az inflációs kosárra szintén hatást gyakorló alapelemek közül ugyanis az olajár, vagy például a réz ára egyáltalán nem emelkedett idén (sőt utóbbi esett is), vagyis arról egyelőre nincs szó, hogy egy általános nyersanyagpiaci drágulás előtt állunk.

Ez sokkal inkább egy szelektív, az időjárási körülményeknek kitett termékeket érintő emelkedés (részben ez is magyarázhatja a hízó sertés és a marha jegyzéseinek emelkedését is a takarmány drágulásán keresztül, bár azoknál ettől különálló kereslet-kínálati összefüggések is a mozgások hátterében állhatnak), ami ezek jellegénél fogva egyfajta természetes ciklikusságnak a része. Igen egyszerűen szólva, ha sok eső esik (de nem TÚL sok), jó a termés, így esik az ár, ellenkező esetben pedig emelkedik. Persze komolyan kell venni a nagy emelkedéseket, hiszen az Arab tavasz kirobbanásához (mely később az olajár emelkedését is maga után vonta) pont az élelmiszerárak emelkedése vezetett, azonban jelenleg még nincsenek olyan szinteken az agrártermékek, hogy ez a veszély fenyegetne.

Az mindenesetre elmondható, hogyha az infláció nem is emelkedik drasztikusan, a kockázatok mindenképp felfele mutatnak. Ez egyben azt is jelentheti, hogy az amerikai kamatemeléssel kapcsolatban egy vártnál korábbi lépés esélyei nőttek a nyersanyagpiaci folyamatok láttán.

Lássuk, mi mennyit ment idén:

A búza árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu

A kukorica árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu

A szójabab olaj árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu

A kávé árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu

A kakaó árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu

A cukor árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu

A rizs árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu

A hízó sertés árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu

Az élőmarha árfolyama Forrás: TradingView, Investor.hu