Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megbukott a Citigroup

Vágólapra másolva!
Megbukott a Fed stressz tesztjének második körén a Citigroup, az USA harmadik legnagyobb bankja. A pénzintézet így nem tud majd osztalékot emelni és több saját részvényt visszavásárolni, aminek nem örülnek a befektetők, akik nagy mínuszba püfölték a Citi papírjait. 
Vágólapra másolva!

Csalódást keltő hírekkel szolgált a Citigroup számára a Fed. Az amerikai jegybank ugyanis elutasította a vállalat idei évre vonatkozó tőketerveit, ami azt jelenti, hogy a Citi nem hajthatja végre az általa tervezett mértékben a sajátrészvény-visszavásárlásokat és osztalékemeléseket – írja a Marketwatch.

A Fed a múlt heti szimulációs vizsgálat eredményeinek ismeretében most azt vizsgálta, hogy a tervezett osztalék emelések és sajátrészvény-visszavásárlások milyen hatást gyakorolnának az amerikai bankok tőkehelyzetére. A mostani vizsgálaton a górcső alá vett 30 pénzintézetből összesen öt bank bukott meg, melyek közül az egyik legnagyobb név a Citigroup, melynek a kockázatkezelés és különböző kontroll gyakorlatok területén nem sikerült megfelelő javulást felmutatnia.

A Citigroup így csak 1 centes osztalékot fizethet részvényenként negyedévente, holott korábban 5 centre kívánták emelni a negyedéves osztalékot. Ezen túl nem emelheti meg 6,4 milliárd dollárra a jelenlegi 1,2 milliárd dolláros sajátrészvény-visszavásárlási programjának keretösszegét.

Michael Corbat, a Citigroup vezérigazgatója csalódottan értékelte az eredményeket, különösen azok után, hogy a stressz teszt első körén jóval az 5 százalékos minimumszint feletti tőkemegfelelési rátát (6,5%) tudtak felmutatni. Corbat kijelentette, hogy szorosan együtt fognak működni a jegybankkal a tőketerveik átalakításakor, remélve, hogy így zöld utat ad majd azoknak a Fed.

A Citigroupon kívül a brit HSBC, az RBS CItizents, a spanyol Banco Santander és már az előző vizsgán is elhasaló Zions Bank bukott meg. A Zionson kívül az előző három külföldi pénzintézet, így a Fed vizsgálatának eredménye csak az amerikai leányaikra vonatkozik. Ezen kívül a Bank of America és a Goldman Sachs esetében a jegybank közölte, hogy csak bizonyos módosítások után fog zöld utat adni a tőketerveiknek. A BofA ezután 1 centről 5 centre emelheti majd negyedéves osztalékfizetését, és 4 milliárd dolláros sajátrészvény visszavásárlásokba is belekezdhet.

A kedvezőtlen hírekre nagyot ütöttek tegnap a Citigroup részvényein, melyek 5,2 százalékot zuhantak piaczárás után. A rivális Bank of America viszont 0,9 százalékot erősödött piaczárás után.

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről