Mészárlás az internetes szektorban

Vágólapra másolva!
Hiába teljesítettek jól az év első két hónapjában az amerikai internetes cégek, látszólag eltört valami, tegnap pedig nagy pofonba szaladt bele a szektor.
Vágólapra másolva!

Az tény, hogy a januári korrekciós fázis nem kerülte el a technológiai szektort, és azon belül az internetes cégeket sem, innen azonban sikerült újabb csúcsra szökkennie az internetes cégek teljesítményét tükröző QNET indexnek. Az utóbbi hetekben látott esés ugyanakkor mind a méreteit, mind pedig a dinamikáját tekintve figyelemre méltónak nevezhető, ami még a 2013 óta tartó szárnyalást tükröző grafikonon is szépen látszik.

Forrás: Investor.hu

Ezzel már közel 10 százalékos esést lehet látni az idei csúcsokhoz képest, ráadásul, ha valaki még emlékezik a 2000-ben kipukkadt dotkom-lufira, akkor kísértetiesen hasonlítanak a mozgások. Hatalmas szárnyalás az előző évben, januárban stagnálás, februárban újabb csúcsok, márciusban figyelmeztető pofonok. Majd...

Forrás: Investor.hu

Eközben pedig a legnagyobb cégek egyre olcsóbbá, egyre túladottabbá válnak. A 30 legnagyobb internetes cégből csupán 5 olyan papír található, ami a Bespoke Investment számításai szerint nem vált volna olcsóbbá az elmúlt 1 hétben. Közben a Pandora.com, vagy éppen a Yandex rendkívül túladottnak számít, túlvett papírként pedig egyedül a Zillow tartható számon.

Szinte minden internetes részvény túladottá vált... Forrás: BeSpoke Investment Group

Még mielőtt azonban elragadna bennünket a hév, és gyorsan ráugranánk ezekre az "elhanyagolt" papírokra, jusson eszünkbe: Ha a vezető szektor, vagyis jelen esetben a technológiai és internetes részvények rosszabbul szerepel a többi részvényhez képest, az mindig figyelmeztetés a befektetőknek. Ilyenkor ugyanis a részvénypiac egészének emelkedését már a gyengébb részvények eredményezik, vagyis az emelkedés összképe romlik. Ez semmiképpen sem bíztató jel a bikák számára. Óvatosság és kockázatkezelés!