Ez forradalmasíthatja az üzemanyagokat

Vágólapra másolva!
A Reuters számolt be arról, hogy amerikai kutatók kifejlesztettek egy ejlárást, aminek a segítségével egyszerűbbé és olcsóbbá tehető a földgázból az üzemanyagok előállítása. A technológiát 3 éven belül be is vezethetik a tervek szerint.
Vágólapra másolva!
  • Egy olyan új eljárásról számolt be a napokban a Reuters, aminek a segítségével olcsóbban lehet majd a jövőben földgázból üzemanyagot vagy vegyipari terméket előállítani.
  • Eddig rendkívül drága volt ez a folyamat, a Shell például Katarban egy ilyen projektre 19 milliárd dollárt költött. Az amerikai tudósok szerint azonban az új eljárás miatt változhat a helyzet.
  • A jelenlegi technológiával meglehetősen drága földgázból (ami metánból, etánból és propánból áll elsősorban) benzint, dízelt, olefineket vagy alkoholt előállítani. Egyrészt rendkívül magas hőmérsékletre van szükség (900 celsius fok), magas nyomásra és a folyamat végén sok a károsanyag kibocsátás is. A technológiát egyébként még a második világháború előtt fejlesztették Németországban, ami Hitlernek is megtetszett, hiszen a háborúhoz szüksége volt az üzemanyagra.
Forrás: Investor.hu
  • Az új eljáráshoz azonban elég csak 200 fokos hőmérséklet, kevesebb lépésből áll és nem túl drága fémek (tallium, ón) segítségével megvalósítható a folyamat.
  • Ha minden rendben zajlik, akkor 3 éven belül beindulhat a komolyabb tesztelés, a pilot gyár építésére pedig ezután kerülhet sor.
  • A technológiában azért láthatnak sokan fantáziát, mivel amerikában egyre jobban pörög fel a földgáz kitermelése a palagáz forradalom miatt, amit át tudnának alakítani üzemanyaggá.
Forrás: Investor.hu