Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Drágul a kakaó

Vágólapra másolva!
A kakaó-feldolgozásban októbertől szeptemberig tart a termesztési idény. Félúton a 2013-2014-es szezonban a Nemzetközi Kakaó Szövetség előrejelzése 4,1 millió tonna, ennél úgy 115 ezer tonnával lesz nagyobb a piaci kereslet, tájékoztat a Conclude Befektetési Zrt.
Vágólapra másolva!

Többek közt a csapadékszegény hónapoknak tudható be a szűkös kínálat, Indonézia már kakaóbabot importál, holott a harmadik legnagyobb forgalmazónak számít. Egyre kevesebb az alapanyag, de egyre többféleképpen használják fel, a szakértők szerint a határidős árutőzsdéken olykor még pánikra is érdemes lesz számítani. Az árak egy éve folyamatosan emelkednek. Idén az ICCO becslései szerint Elefántcsontpart lesz a világelső, 1,1 millió tonna termesztett kakaóbabbal, ez a 2010-2011-es idényben még 1,5 millió tonna volt. A három évvel ezelőtt 1 millió tonna kakaóbabot termesztő Ghána az idén már csak 870 ezer tonna kakaó termesztésére lehet képes.

Mivel hozzánk szinte teljes egészében import révén jut el az a körülbelül 18 ezer tonna kakaó, amelyet évente elfogyasztunk, a drágulást mi is megérezzük majd az árakon.

A kakaóbab a speciális időjárást, a gyengén savanyú talajokat kedveli. Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik, de Közép-Afrikában is megél, innen jut a világba az össztermés mintegy kétharmada. Európában csak üvegházban él meg a kakaófa, Magyarországon például a szegedi és a vácrátóti botanikus kertekben, a budapesti pálmaházban és a Füvészkertben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről