Cégvásárlásra is fordítható az NHP második szakasza

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának második fázisát a szektor visszafogott érdeklődése fogadta. Az első körből az inkább nagynak, mint közepesnek mondható vállalkozások többnyire a korábban felvett hiteltartozásukat rendezték, a másodikra alig mutatkozik kereslet. A keret felső határának kitolódása azonban most valóságos cégvásárlási boomhoz vezethet: a Niveus Consulting Group M&A üzletágának szakértői úgy vélik, ez a szakasz az üzletrész-értékesítésről fog szólni.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Bank a tavaly október 31-én elindított második szakasz keretében is 0%-os kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, amelyek ezt legfeljebb 2,5%-os maximális kamattal – és különböző feltételek mellett – adhatják tovább a hazai kkv-knak. A hitel beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, és EU-s támogatás előfinanszírozására is felhasználható.

A második szakaszban fontos változást jelent, hogy a kkv-k által felvehető kölcsön felső határa 3 milliárd forintról 10 milliárd forintra emelkedett. Ettől könnyebb kihelyezés, egyben lassabb beindulás várható: a milliárdos beruházást alapos tervezés és előkészítés előzik meg. Ezért is fontos különbség, hogy lehetőség nyílik üzletrész-vásárlásra. Veréb Tamás, a Niveus Consulting Group M&A üzletágának tanácsadója elmondta, hogy a felső határ kitolódása, valamint az, hogy tartós tulajdonosi részesedés megvásárlására is lehet már hitelt igényelni, máris élénkítette a piacot. „Az elmúlt időszakban több olyan értékesítendő vállalkozással is találkoztunk, amelyek méretük, valamint a bennük rejlő potenciál ellenére nem találtak még vevőre. Várakozásaink szerint azonban erre is megoldást kínálhat a beruházási hitel.” A keret minden esetben folyósítható üzletrészvásárlásra, ha a megvásárolt hányad legalább 10 százalékos tulajdonhoz juttatja az új cégtársat, illetve ha az érintett cég belföldi székhelyű, és 2013. augusztus 31-e előtt alapították.

Az üzletrész-vásárlás csak valóban működő, termelő cégeket érinthet, a kölcsön futamideje tíz év. Veréb Tamás szerint a konstrukció egyik nagy előnye, hogy ezáltal a beruházó saját tőkéjén érhet el nagyobb hozamot, illetve hogy a hitel fedezete akár a felvásárolt cég, vagy annak eszközei is lehetnek.