Az EU-ban bízhatnak az áfára sokáig váró cégek

Vágólapra másolva!
Az adóhivatal két éve már akár két és fél hónapig is visszatarthatja a visszakért áfát, sőt, sokszor hónapokkal is kitolható ez a határidő, ezért van sok olyan ügy folyamatban, amikor évekig ül a visszaigényelt áfán az adóhatóság. Egy ügyvédi iroda szerint az Európai Bíróság segíthet a cégeknek, hogy normalizálódjon a helyzet. Az adóhatóságnak közben az áfacsalókat is el kéne kapnia valahogy.
Vágólapra másolva!

Az adóhatóságot két vád szokta érni. Az egyik szerint túl engedékeny, az áfacsalók könnyen kiszedik belőle, így az államkasszából a pénzt. A másik szerint viszont emiatti félelmében túl szigorú, sokáig visszatartja a visszaigényelt áfát, hogy le tudja vizsgálni a visszaigénylő vállalkozást. Tény, hogy volt rá példa, 2004 őszén, hogy miniszteri utasításra nagy tételben tartott vissza visszaigényelhető áfát az adóhivatal, ennek pedig a fő oka a költségvetési hiány kozmetikázása volt. Két éve pedig az addigi 30, illetve 45 napos visszautalási határidőt 75 napra tolta ki a kormányoldal által elfogadott törvény, így most akár két és fél hónapig is csücsülhet a visszakért, visszajáró áfán az adóhivatal – ennyi ideje van leellenőrizni, hogy valóban jogos-e az áfa visszaigénylése, sőt, az ellenőrzést akár meg is hosszabbíthatja.

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb közleményében arra panaszkodik, hogy túl sokáig tart, amíg a visszaigényelt áfát megkapják a cégek. Azt állítják, hogy csak idő kérdése, hogy az Európai Bíróság elé citálják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt a visszaigényelt áfaösszegek jogtalan visszatartása miatt. Az adójogi és adóperes iroda szakértői szerint a késedelmes kiutalások aránytalanul nagy terhet jelentenek a hazai vállalkozásoknak, és ezzel az adóhatóság az uniós előírásokat is megsérti.

Azt állítják, hogy az áfa-visszautalásokat megelőző adóellenőrzések csak bizonyos fokig indokolják a kiutalások késedelmét, sokszor azonban évekig is elhúzódnak ügyek, és az emiatti csúszások nem felelnek meg az uniós előírásoknak. Adataik szerint jelenleg is több ezer ügy van, amelyben a NAV késlelteti az áfa kiutalását.

Az ügyvédi iroda emlékeztet arra, hogy a közösségi jog egyértelműen kimondja, hogy a vállalkozásokat az áfalevonás joga „azonnali jelleggel” illeti meg. Ez alatt azt kell érteni, hogy a vállalkozásoknak a visszaigényelt áfát nem évekkel később, hanem záros határidőn belül kell megkapniuk. Az adókijátszások elleni fellépés érdekében a közösségi jog is megengedi a kiutalások előtti ellenőrzések lefolytatását, de az adólevonási jog ebből adódó korlátozása nem terhelheti aránytalanul az érintetteket.

Az adójoggal is foglalkozó ügyvédi iroda abban látja a megoldást, hogy a késedelmes áfa-visszafizetés kérdése az Európai Bíróság elé kerül. A szakértők ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az Európai Bíróság elé még nem került ügy eddig, aminek oka az lehet, hogy a kiutalások elhúzódása elleni kifogásokat maga a NAV bírálja el, és ezek az ügyek tipikusan sosem kerülnek bíróság elé. Az Európai Bírósághoz viszont a hazai bíróságokon keresztül vezet az út, ugyanis az Európai Bíróság nem konkrét eseteket bírál el, hanem a tagállamok, jelen esetben Magyarország, bíróságai által felterjesztett elvi jellegű jogkérdéseket.

Harcos Mihály, a Jalsovszky vezető ügyvédje szerint nem kizárt, hogy az érintett vállalatok bírósági jogorvoslatot kérjenek a kiutalási kérelmük elhúzódása ellen, és adott esetben az ügyüket az Európai Bíróság elé vigyék. Amennyiben pedig erre sor kerül, akkor a NAV-nak jó eséllyel egy újabb elmarasztaló uniós döntéssel kell szembenéznie, amely megelőzhető lenne azzal, ha egyszerűen változtatna a kiutalási gyakorlatán – véli Harcos.