Az elit továbbra is költekezik

Vágólapra másolva!
A méregdrága termékeiről híres francia Hermès luxuscég jelentősen növelni tudta profitját az előző évhez képest, köszönhetően, hogy a vásárlók továbbra is megőrülnek az "elit" árukért. 
Vágólapra másolva!

Rekord nyereséghányad

A több millió forintos Birkin bőrtáskákat is gyártó Hermès megbízható profit növekedésről számolt be a tavalyi évre vonatkozóan, köszönhetően annak, hogy magas nyereséghányadú termékeket tudott értékesíteni.

Az üzemi eredménye közel kilenc százalékkal növekedett 1,2 milliárd euróra, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. Emellett üzemi eredményhányada rekordmagasságokba emelkedett (32,4%), ami azt mutatja, hogy a cég jobban ellenáll a luxusiparban látható lassulásnak, mint vetélytársai. Ezt annak köszönheti, hogy termékeivel inkább a nagyon vagyonos "elitet" célozza meg, hiszen ezeken a termékeken magasabb profitot tud realizálni.

Forrás: Investor.hu

A luxuscégek elsősorban a nagyon fontos piacnak számító Kína lassulása miatt szenvednek, ugyanis a helyi luxusszektor lényegesen alacsonyabb növekedést mutat, mint a korábbi időszakban.

Egyébként az Hermès-hez hasonló startégiát próbál megvalósítani a Louis Vuitton anyacége az LVMH is. A világ legnagyobb luxuscégénél talán már látszik is valamilyen fordulat, legalábbis a legutóbbi jelentése erre utalt, az egy negyedévvel korábbi csalódást keltő számokat követően.

Forrás: Investor.hu

Megfontolt növekedés

Az Hermès egyébként 900 embert vett fel a tavalyi év során, és azt tervezi, hogy az idei évben két egységet is létesít Franciaországban, hogy kielégítse a magas keresletet. A BNP Paribas elemzője szerint az Hermès annak is köszönheti sikerét, hogy a magas kereslet ellenére kordában tartotta üzlethelyiségeinek számát, sőt bizonyos termékeknél várólistát vezetett, hogy ezzel tartsa fenn az elit-érzést. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem terjeszkedének, de azt átgondolt módon teszik.

A Japánon kívüli ázsiai térségben 16 százalékos árbevétel növekedést ért el a cég, míg Amerikában 14 százalékost. De az Európában realizált 12 százalékos növekedés is dicséretes, annak tudatában, hogy a kontinensen még mindig elég visszafogott volt a gazdaság bővülése.

A BNP elemzője semleges ajánlást fogalmaz meg a részvényre, mivel az Hermès közkézhányadon forgó papírjainak aránya kicsi. A részvények 63 százaléka az Hermès család tulajdonában van, míg 23 százalék az LVMH-é.

Forrás: Investor.hu

Az Hermès 2,7 eurós részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja a közgyűlésnek, ez pedig 8 százalékkal magasabb a megelőző évi 2,5 eurónál.

A borús nemzetközi hangulatban az Hermès részvények árfolyama 0,8 százalékos mínuszban forog ma, és eddig az idei évben meglehetősen pocsék teljesítményt mutat, több mint 10 százalékos mínuszt összegyűjtve.

Forrás: Investor.hu