Aranyat hozhat ez az ábra

Az arany napi grafikonja
Vágólapra másolva!
Aranykereszt formálódik az arany grafikonján, ez pedig az álmoskönyvek szerint igen csak jó ómen az aranybefektetőknek.
Vágólapra másolva!

Az 50 napos mozgóátlag hamarosan alulról keresztezheti a 200 napos (lassabban mozgó) mozgóátlagot, amennyiben pedig a "cross" az árfolyam alatt történik, akkor az megnövelheti az árfolyam emelkedésének esélyét.

2014 egyébként szépen teljesített az arany, az év elején elért 1 200 dolláros árfolyamhoz képest már 1360 dollár felett is megfordult, miután február óta egy meredek emelkedő trendet mutat.

A nagy meneteléssel pedig már a fontos 1 350 dolláros ellenállást is átvitte az arany, ami további emelkedés előtt nyithatja meg a teret.

Akár az 1 415-1 420 dolláros szint közelébe is eljuthat az arany árfolyama, ennek esélyét növelheti meg a formálódó aranykereszt. Rövid távon persze nem zárható ki, hogy visszateszteli az 1 350 dolláros szintet az arany, de sikeres visszateszt esetén továbbra is remek beszálló adódhat.

Az arany napi grafikonja Forrás: TradingView.com

Hogyan profitálhatunk ebből?

ETF-ek:

  • DX – Market Vectors Gold Miners ETF (NYSE Arca): Tőkeáttétel nélküli tőzsdén kereskedett befektetési alap (ETF), amelynek kosarában a meghatározó aranybányák részvényei találhatók. Dollárban kereskedhető.
  • GLD – SPDR Gold Trust (NYSE Arca): A világ legnagyobb, fizikai aranyba fektető ETF-je, amelynek árfolyama tőkeáttétel nélkül követi az arany árfolyamát. Dollárban kereskedhető.
  • IAU – iShares Gold Trust (NYSE Arca): Szintén fizikai aranyba fektető ETF, amelynek árfolyama tőkeáttétel nélkül követi az arany árfolyamát. Dollárban kereskedhető.
  • DGP – PowerShares DB Gold Double Long ETF (NYSE Arca): Kétszeres tőkeáttételű long ETF, amely az arany árfolyamát követi. Dollárban kereskedhető.
  • UGLD – Velocityshares 3X Long Gold ETF (NYSE Arca): Háromszoros tőkeáttételű long ETF, amely az arany árfolyamát követi. Dollárban kereskedhető.

Certifikátok:

  • EBGOLD02 (BÉT): Tőkeáttétel nélküli certifikát, amely az arany árfolyamát követi. Forintban kereskedhető.
  • EBGOLDTL26 (BÉT): Tőkeáttételes certifikát, amely az arany árfolyamát követi. A tőkeáttétel mértéke megközelítőleg 5,1-szeres. Forintban kereskedhető.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.