A német jegybankban hegyekben állnak majd az aranyrudak

Vágólapra másolva!
A világ második legnagyobb aranytartaléka Németországnak van, de az aranyrudak zöme külföldön. Úgy döntöttek, hat év alatt otthon lesz az aranytartalékuk fele.
Vágólapra másolva!

A német jegybank, a Bundesbank aranytartalékának csak egy kis részét tartja odahaza, de egy múlt év elején hozott döntés szerint hat év alatt a teljes nemesfém-tartalék közel a fele Németországba kerül.

A Bundesbank tavaly 1,1 milliárd euró értékben (ez mai árfolyamon 340 milliárd forintot jelent) 37 tonna aranyat szállíttatott Németországba New Yorkból és Párizsból. A szállítási költség mintegy 600 ezer euró (közel 200 millió forint) volt.

A Bundesbank tervei szerint 2020-ra összesen 674 tonna német tulajdonú aranyat szállítanak Németországba külföldről, ez adódik hozzá a most is otthon tárolt mennyiséghez. Hat év múlva a német aranytartalék csaknem a felét tárolják majd odahaza. A teljes német aranytartalék mintegy 3,4 ezer tonna, ami a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után.

Legutóbb 2012-ben látott napvilágot hivatalos kimutatás arról, hogy a Bundesbank hol tárolja aranytartalékát, amelynek az akkori együttes értéke elérte a 150 milliárd eurót (mai árfolyamon 50 ezer milliárd forintot, a magyar gazdaság több mint másfél évnyi termelése). A 2012. évi kimutatás szerint a teljes német aranytartalék 45 százalékát (1536 tonna) az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed trezorjaiban, 13 százalékát (450 tonna) a Bank of England (BoE), további 11 százalékát (374 tonna) a francia központi bank széfjeiben tárolták. Ekkor a teljes német aranytartalék 31 százaléka (1036 tonna) volt a Bundesbank frankfurti titkos tárlóiban.

Németország 1951-ben kezdte létrehozni aranytartalékát. A hidegháborús időkben New Yorkban, Londonban és Párizsban lehetett beszerezni az aranyat, ahonnan Németország nem is szállította el, ott tároltatta a geopolitikai bizonytalanságok miatt.

A világ legnagyobb aranykészletével, 8133 tonnával az Egyesült Államok rendelkezik.