A Molnak egyezségre kéne jutnia a horvátokkal

Vágólapra másolva!
A Verernji list lap szerint az amerikai helyettes energiügyi államtitkár, Amos Hochstein szerint a Molnak és a horvátoknak meg kellene találniuk a megoldást az INA-val kapcsolatban. A horvát gazdasági miniszter szerint az amerikai cégeket főként az adriai-tengeri szénhidrogén lelőhelyek érdeklik, valamint a cseppfolyós földgázhoz kapcsolódó befektetések.
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai helyettes energiaügyi államtitkár, Amos Hochstein Horvátorszgában járt a hét elején, ahol találkozott Ivan Vrdoljak gazdasági miniszterrel.
  • Hochstein szerint a horvátoknak és a Molnak meg kellene találniuk a megoldást az INA-val kapcsolatban. Ez utalhat arra is, hogy a múlt heti értesülésekkel ellentétben mégsem akarja az Exxon Mobil megvásárolni az INA részvénypakkot a Moltól.
  • Az amerikaiakat leginkább a norvég Spectrum által feltérképezett adriai szénhidrogén lelőhelyek érdeklik. Elvileg áprilisban írnak ki majd pályázatokat, amire vélhetően az INA is fog ajánlatot tenni.
  • Az amerikaiak másik érdeklődési köre főként a cseppfolyós földgázhoz kapcsolódik, ugyanis ha idővel a földgáz ezxportálása mellett döntenek, akkor Horvátország az adriai-tengeri kapcsolat miatt jó pozícióban lenne.