Többen másolják a magyar nyugdíjelvonást

Vágólapra másolva!
Kelet-Közép-Európa több országában olyan kormányzati döntések születnek, amelyek a költségvetési helyzet javítása érdekében a nyugdíjpénztárak vagyonát az állami nyugdíjalapba terelik, és ezzel veszélyeztetik a nyugdíjrendszereket - hívta fel a figyelmet az uniós PensionsEurope nevű intézmény.
Vágólapra másolva!

A PensionsEurope az Európai Unióban lévő nyugdíjpénztárak, vállalati nyugdíjalapok és hasonló, kiegészítő nyugdíjcélú intézmények érdekvédelmi szervezete, amely aggódik a térség nyugdíjdöntései miatt. Mint szerdai közleményükben írják, Lengyelország, Románia és Csehország is a több pilléres nyugdíjrendszereket veszélyeztető lépésre készül. (A magyar kormány 2010-ben döntött a 3000 milliárd forintos nyugdíjpénztári vagyon bevonásáról, és ezzel gyakorlatilag felszámolta a korábbi második pillért, a magánnyugdíjpénztárakat.)

A lengyel kormány nyugdíjreformjának keretében jelentősen csökken a magánnyugdíjpénztárak szerepe: a vagyon felét terelik az állami nyugdíjalapba, a kötelező tagság pedig önkéntessé válik.

A román kormány arra készül, hogy újraértékelje a teljes nyugdíjrendszert, amely a PensionsEurope szerint arra utal, hogy ők is elvonnák a pénztárak vagyonát. A cseh munkaügyi miniszter pedig megerősítette, hogy a kormány 2016-ig be akarja zárni a nyugdíjkasszákat.

Matti Leppälä, a szervezet vezetője szerint ezek a lépések hosszú távon nagy kockázatokat hordoznak a pénztártagok és az egyes országok nemzetgazdasága számára. Joanne Segars, a PensionsEurope elnöke pedig azt jelezte, félő, hogy az ilyen irányú reformok a térség más államaiban is teret nyerhetnek, márpedig ez alááshatja a nyugdíjcélú megtakarításokba vetett hosszú távú bizalmat.