A hivatalos forrásból származó mobilappok továbbra is biztonságosak

Vágólapra másolva!
Egyre több lesz a mobileszközöket fenyegető vírus. A többségük Androidra készül, de ha valaki odafigyel arra, hogy mit telepít a telefonjára, a veszély könnyen kivédhető.
Vágólapra másolva!

Tavaly 1200 fölé nőtt az Androidra fejlesztett vírustörzsek és -variációk száma (ez nagyságrendileg 50 ezer különálló, rosszindulatú szoftvert takar), ezzel végképp aránytalanná vált a különböző mobil operációs rendszereket fenyegető veszélyfaktor. Míg ugyanis 2012-ben a mobilvírusok 65 százaléka célozta az androidos készülékeket, addig tavalyra ez az arányszám 97 százalékra nőtt.

Mindezt az F-Secure IT-biztonságtechnikai cég most megjelent elemzéséből tudjuk.

Miközben azonban a számok ijesztőnek tűnhetnek, kontextusba helyezve távolról sem tűnik ennyire vészesnek a helyzet. Egyrészt még az androidra fejlesztett 50 ezer rosszindulatú szoftver is elenyészőnek tűnik annak a fényében, hogy asztali PC-kre továbbra is milliós nagyságrendben fejlesztenek vírusokat. Másrészt pedig az F-Secure elemzéséből az is kiderül, hogy a fertőzött applikációknak mindössze 1 ezreléke származik a Google Play webáruházból.

A vírusok többségét ugyanis független webáruházakból lehet beszerezni, egyharmadukat az Android159 nevűből. Ugyanebből következik, hogy a mobilvírusok nem elsősorban az Egyesült Államokat vagy Nyugat-Európát érintik: a fertőzések többségét. Szaúd Arábiából vagy Indiából jelentették.

A Kínából elérhető Android-áruházak viszonylag biztonságosak - emeli ki az F-Secure elemzése.