Zuhanórepülésben a British Airways

Vágólapra másolva!
Nagyobb lejtmenetbe kapcsolt a pénteki kereskedésben a British Airways és az Iberia légitársaságok anyavállalatának, az IAG Groupnak az árfolyama. Bár a cégnek sikerült profitossá tennie működést 2013-ban az egy évvel korábbi veszteség után, az idei évben csökkenhet a bevételnövekedés üteme. Így a tavaly február vége óta több mint 80 százalékot emelkedő részvényárfolyam, most három százalék feletti csökkenésben van.
Vágólapra másolva!
  • Több mint három százalékos lejtmenetbe kapcsolt az IAG árfolyamam alondoni tőzsdén, miután a cég minimálisan elvétette az elemzői várakozást a tavalyi év egyszeri tételektől tisztított üzemi eredményére vonatkozóan (tény: 770 millió euró, várt: 773 millió). 2014-re pedig az eddigieknél alacsonyabb bevételnövekedést vár.
  • Pedig a 2013-as számok egészen kiválóak lettek. A bevételek 3,1 százalékkal nőttek, az adózott eredmény pedig 151 millió euró lett az egy évvel korábbi 658 millió eurós veszteség után. Habár a 2013-ban 130 százalékot emelkedő részvényárfolyam ezt már beárazhatta, vagyis a kissé elmaradó számok most profitrealizálásra késztethette a befektetőket.
  • A British Airways üzemi eredménye 73 százalékkal emelkedett (762 millió euró), míg az Iberiánál a veszteségek 166 millió euróra mérséklődtek a korábbi 351 millióról. Míg a tavaly áprilisban megvásárolt spanyol fapados Vueling 168 millió eurós üzemi eredményt ért el. Az Iberiától azt várják, hogy idén már pozitívra forduljon üzemi eredmény szinten a társaság.
  • A cég megerősítette prognózisát, amiben azt tűzte ki célul, hogy 2015-re 1,8 milliárd euróra növelik az üzemi eredményt.
  • A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a pénzügyi számok elég erősek lettek, de néhányan talán még jobb eredményt vártak. A Goodbody Stockbrokers dublini elemzője szerint viszont még sok katalizátor maradhatott a cégben.
Az IAG árfolyama (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu