Varga: Paks már csak olcsóbb lehet

Vágólapra másolva!
Varga Mihály arra a kérdésre, hogy az új paksi erőmű pénzügyi része egy biankó csekk-e, azt mondta: ha az, akkor olyan, ami már csak olcsóbb lehet. Annyi pénzt veszünk fel az oroszoktól, amennyibe kerül a beruházás.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az új paksi erőmű megépítéséhez annyi kölcsönt kívánnak felvenni Oroszországtól, amennyibe az kerül.

A miniszter az M1 Az este című műsorában hétfőn emlékeztetett arra, hogy a felek között a pénzügyi megállapodás még nem született meg, de abban már megállapodtak, hogy a költségek 80 százalékát finanszírozza az orosz fél, és 20 százalékát a magyar. Hozzátette, hogy a 20 százalék a beruházás későbbi szakaszában is kifizethető. Ez azt jelenti, hogy ha "10 milliárd eurót veszünk kölcsön az oroszoktól", akkor nagyjából 5,5 milliárd euróba kerül egy erőművi blokk megépítése. Ez az ár nagyjából annyi, amennyi a nagy-britanniai vagy a finnországi erőműveké - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tudható a paksi bővítés teljes költsége, azt felelte, hogy még nem született megegyezés a pénzügyi szerződés minden pontjáról. Sok olyan része lesz a beruházásnak, amelyet az orosz fél tendereztetni fog, azaz verseny lesz, a vállalkozók egymás alá vagy fölé fognak ígérni - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy az előszerződés egy "biankószerződés" lenne, azt felelte: abból a szempontból tekinthető annak, hogy "ez egy olyan szerződés, amely még olcsóbb lehet". A kormány meggyőződése szerint a magyar gazdaság, és költségvetés számára megtérülő lesz a beruházás - mondta.

A pénzügyi megállapodást az aláírást követően benyújtják az Országgyűlésnek. A szerződés előkészítése, a részfeltételek nyilvánosságra hozatala a munka ellehetetlenüléséhez vezetne - tette hozzá.

Felidézte, hogy a parlament 2009. március 30.-án adott felhatalmazást az akkori kormánynak, hogy kezdje meg az atomerőművi blokkok építését, a beruházás előkészítését. "Ebből a szempontból szerintem az utóbbi tíz év leginkább előkészített beruházásáról van szó" - fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a jövőbeni gáztárgyalásokon az üzlet megkötése előnyösebb pozíciót biztosít-e majd az országnak, azt válaszolta, hogy a Magyarországhoz földrajzilag a legközelebbi nyersanyagforrás Oroszország, amit nem lehet "átlépni".