Varga jobban kedvelné az erősebb forintot

Vágólapra másolva!
Varga Mihály reméli, hogy a monetáris tanács a mai ülésesn értékelni fogja, hogy milyen forint viselhető el a költségvetésnek, mi jó az exportnak és a devizahiteleseknek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorában emlékeztetett, hogy a költségvetést 300 forintos euróval számolták.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály ma reggel a TV2 Mokka című műsorában beszélt a forintról és a monetáris tanács mai üléséről.

  • Varga reméli, hogy a jegybank figyelembe veszi majd, hogy milyen árfolyam jó a költségvetésnek, az exportnak és a devizahiteleseknek is.
  • Varga megemlítette, hogy a költségvetést 300 forintos euróval számolták, így bízik a forint erősödésében. Persze a költségvetésben jelentős tartalékok is vannak (220 milliárdos tartalékot képeztek).
  • A fundamentumok jelenleg nem igazolják a gyenge forintot.
  • A Fed kötvényvásárlási programjának a lassítása is szerepet játszott a magyar kötvénypiacon a hozamok emelkedésében, továbbá a jegybanki alapkamat kevésbé vonzó a külföldieknek Varga szerint.

Mint ismeretes, 14 órakor teszi közzé az MNB a mai ülésének az eredményét. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint 10 bázispontos csökkentés jöhet és 2,75 százalékra mérséklődhet az alapkamat.