Vágólapra másolva!
Eddig nem gyakorolt módszerrel növeli a termesztett csiperkegomba élelmiszer-biztonságát a Bio-Fungi Kft., közölte Mutsy Árpád ügyvezető az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A projekt költségvetése 338 millió forint, ehhez 232 millió forintot az Új Széchenyi Terven nyert el a vállalat. A munka 2015 júniusában fejeződik be.

Az Áporka melletti Szentkirály-telepen 35 éve működő Bio-Fungi Kft. mintegy száz hazai és külföldi gombatermesztő üzleti partnere, alapanyaggal látja el őket, termeszt, kereskedik, és gombakomposztot állít elő. A jelenlegi projekt a gombakomposzt gyártástechnológiájának fejlesztésére irányul: anyagcsere markereket – jelzésre alkalmas biokémiai vegyületeket – fejlesztenek ki és határoznak meg. A mikrobiológiai analízis lényege, hogy gyorsabban tudják kimutatni a gyártás során gyakori penészkórokozókat, hogy megtudhatják, milyen beavatkozással javíthatnak a komposzt minőségén. A magyar tulajdonban lévő Bio-Fungi Kft. tavaly mintegy 6 milliárd forint árbevételt ért el, és több mint 200 embert foglalkoztat. A vállalat által megtermelt gomba 80, a komposzt mintegy 70 százalékát külföldön értékesítik.