Török gyűrű, magyar gyermek

Adj egy könyvet, február 14-e, Egri csillagok, kötelező olvasmány, olvasás
Ki szeretné felszkájpolni Vicuskát az Egri csillagokban?
Vágólapra másolva!
"Nálad van egy török gyűrű. Énnálam van egy magyar gyermek." Ha ebben az országban jársz iskolába és elmúltál tizenegy éves, rávágod, hogy ez az Egri csillagokban hangzik el. Szöveghelyet emlegetni akkor fogsz, ha többször is olvastad, ha már a szüleid is lelkesedtek érte, és ha nem vagy beoltva a kötelező olvasmányok ellen. A Mozi a fejben című Facebook kezdeményezés kizárólag közösségi felületeken és eszközökkel terelgeti a gyerekeket afelé, hogy olvassanak többet.
Vágólapra másolva!
Ki szeretné felszkájpolni Vicuskát az Egri csillagokban? Forrás: Reklámklub

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a közösségi média eszközeivel szeretné népszerűsíteni az olvasást a fiatalság körében, ehhez pedig forgatókönyvírói pályázat is társul. A kezdeményezés a Mozi a fejedbennevet kapta. Sajnos a magyar gyerekek körében egyre általánosabb az a szemlélet, hogy az a könyv, ami kötelező, csak rossz lehet. Nem is csoda, hogy szegények erre a megállapításra jutottak, hiszen 11-12 évesen már olyan komoly, nagy lélegzetvételű köteteket kell olvasniuk, mint drága Jókai Az arany ember című műve, ami véleményünk szerint csak a középiskola végén lehetne feladható. Ilyen teljesíthetetlen vagy csak keservesen teljesíthető elvárások után nincs min meglepődni, ha a kisiskolások az Egri csillagok és A Pál utcai fiúk hallatán is fújolni kezdenek, noha azok tényleg korosztálytól függetlenül szórakoztató művek.

Ezeken az előítéleteken szeretne tehát változtatni a MANK, méghozzá úgy, hogy regisztrálja a két könyv főhőseit a Facebookra. A Pál utcai fiúk szereplői közül Nemecsek Ernő, Boka János, Áts Feri és Csónakos kezdte posztolni a könyvben körülötte zajló eseményeket, méghozzá kronológikus sorrendben. Az Egri csillagok főhősei közül a szerelmespár, Vicuska és Bornemissza Gergely mellett Jumurdzsák és Dobó István is megelevenedett. A Facebookon elindított program érdekessége, hogy a könyvbéli szereplők blogot is vezetnek, ami mellesleg nem sikerült túl jól. (Az Olvasásnépszerűsítés 2014 címet olvasva valószínűleg minden gyerek hanyatt-homlok menekül majd.)

A 8-16 éves, az internettel együtt felnövekvő korosztályt tehát láthatóan tényleg igyekeznek elérni a közösségi médián keresztül. A már említett forgatókönyvírói pályázatra pedig olyan műveket várnak, melyben a két könyv valamely jelenete elevenedik meg a mai kornak megfelelő környezetben. (A pályázat határideje február 19-e, jelentkezni itt, többet megtudni pedig az alábbi videóból lehet.) Versenghetnek a gyerekek abban is, ki tud jobb harca buzdító üzenetet írni az Egri vár védelmére 160 karakterben, Dobó István nevében. Cecey Éva pedig Skype-on várja a kisfiúk szerelmi vallomásait. (?)

A könyvekkel és olvasással kapcsolatosan nem ez az egyetlen jelenleg futó projekt. Kevesen tudják, de február 14-e nem csak a szerelmesek ünnepe, hanem az "Adj egy könyvet" felhívás napja is. Ennek lényege, hogy ezen a napon minél több kisgyerek kapjon használt vagy új könyveket. Ehhez az akcióhoz csatlakozott idén második alkalommal a Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Csodaceruza magazin, a Nemzetközi könyvajándék elnevezésű programjukkal. A Tilos az Á Könyvek kiadó pedig random helyeken, kerítéseken, lépcsőkön vagy iskolák bejáratánál fog kamaszkönyveket "elrejteni".

"Az a gyűrű az enyém. Ez a gyermek a tiéd."

Bakos Csenge

A cikk eredetileg a Reklámklubon jelent meg