Szélerőmű a win-win kapcsolat jegyében

Vágólapra másolva!
Együttműködési megállapodást kötött ma a Pécsi Tudományegyetem és a Lakics Gépgyártó Kft.: 50 kilowattos szélerőművet fognak fejleszteni közösen.
Vágólapra másolva!

Mint az MTI tájékoztat, a megállapodást Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Lakics Péter, a kaposvári székhelyű Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója írta alá. A kooperáció első projektje egy 50 kW-os kisüzemi szélerőmű fejlesztése lesz. A lényeg hosszútávon win-win helyzet: a Lakics Kft. egyszerű beszállítóból „erőteljes kutató-fejlesztő tevékenységet végző, saját fejlesztésű termékeket előállító és értékesítő vállalkozássá” lép elő, az egyetem pedig szorosabbra fűzi a kapcsolatát a vállalkozói szektorral. Bódis József az együttműködés „amúgy is széles palettáját” említi a közleményben, hozzátéve, fontos számukra, hogy az egyetem „minél magasabb arányban részesüljön az uniótól K+F területen érkező támogatásokból”.

Lakics Péter az MTI-nek elmondta, hogy cégük jelenleg is több ilyen szélerőművön dolgozik, ezek közül a kisebb teljesítményűek piaci bevezetését pár hónapon belül elindítják. Az egyetemmel közösen elindított, várhatóan több százmillió forintos fejlesztési projektnek köszönhetően egy-két éven belül állnának elő az új, 50 kW-os termékkel.

A villamos motorok és generátorok részegységeinek gyártásával foglalkozó, kaposvári székhelyű, 250 embert foglalkoztató Lakics Kft. a szélerőművekbe épített generátorok acélszerkezetű részegységeinek vezető európai gyártója. A vállalkozás vevői a megújuló energiaforrásokat előállító piac meghatározó multinacionális szereplői, mint a Siemens, az ABB, a General Electrics. A társaság a nyilvánosan elérhető adatok szerint a 2012-es évet 4,4 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 244 millió forint nyereséggel zárta, 2011-ben 4,36 milliárd forintos bevétel mellett 298 millió forintos adózott eredményt ért el. A cég eddig több mint 90 százalékban exportra termelt.