Csalódást okozott a Danone

Danone napi grafikon (Párizs)
Vágólapra másolva!
Több mint tíz év után először esett vissza a Danone éves profitja tavaly. A világ legnagyobb joghurt gyártójának eredményeire elsősorban a kínai botrányok helyeztek nyomást. 
Vágólapra másolva!
  • Az egy részvényre jutó nyereség 2,78 euróra csökkent 2013-ban a 2012-es 3 euróról. Ezzel a várakozásokat is sikerült alulmúlni, a szakértők átlagosan 2,84 euróra számítottak.
  • A csökkenő profit oka elsősorban, hogy az árbevétel ötödét adó Kínában jelentősen visszaesett a baby-ételeinek értékesítése az azokkal kapcsolatos rémhírek miatt. Ezen túl a Dumex gyermek tápszerek körüli vesztegetési botrány is visszafogta a cég forgalmát. A Danone a vádak szerint orvosokat fizetett le Kínában, hogy a cég Dumex tápszerét adják az újszülötteknek.
  • A negyedik negyedévben 2,9 százalékkal emelkedett az értékesítés éves alapon (várt: 2,7%). Az egész évet tekintve pedig 4,8 százalékkal nőtt az alaptevékenységből származó árbevétel, ami 21,22 milliárd eurót tett ki.
  • A menedzsment azt várja, hogy idén 4,5-5,5 százalékkal nő majd a cég forgalma, ami további gyorsulásnak felelne meg tavalyhoz képest. A második félében erős, fenntartható és profitábilis növekedést fognak tudni megvalósítani.
  • A gyenge eredmények ellenére a részvény 1 százalékos pluszt szedett össze.
Danone napi grafikon (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu