Spanyol-francia telekomrománc a láthatáron

Vágólapra másolva!
A francia Orange a hazai piacán dúló hatalmas árháború miatt Spanyolországban vígasztalódna, a Bloomberg értesülései szerint több céget is kinézett magának felvásárlás céljából. Persze mellette más érdeklődők is akadnak, akik mind-mind feljebb strófolják a célpontok árfolyamát.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban kutat felvásárlási célpontok után a korábban France Telecom néven ismert Orange, miután szeretné kiaknázni az ibériai ország távközlési piacának konszolidációjában rejlő lehetőségeket. A Bloomberg forrásai szerint a legnagyobb francia mobilszolgáltató a befektetési bankárokkal folytatott egyeztetéseket követően két kisebb cég a Jazztel, illetve a Yoigo akvizícióján gondolkozik.

Az Orange-nak szüksége is van a terjeszkedésre, miután hazai piacán a negyedik mobilszolgáltató, az Iliad megjelenése komoly visszaeséssel járt. Ezt pedig valahogyan ellensúlyoznia kell a cégnek, például a spanyol piacon, ahol jelenleg a Telefónica és Vodafone mögött a harmadik számú szolgáltatónak számít. A spanyolországi terjeszkedést egyébként a vezérigazgató hónap eleji interjúja is támogatja a Bloomberg szerint.

Az Orange két célpontja közül talán a Yoigo felvásárlása tűnik nehezebb diónak, ugyanis utóbbi finn-svéd anyavállalata, a TeliaSoneira bár korábban szerette volna eladni egységét, tavaly áprilisban mégis lemondott tervéről. Januárban pedig már azt hangsúlyozta a skandináv telekomcég vezérigazgatója, hogy szeretnék megerősíteni spanyolországi pozícióikat. Egyes elemzői vélemények szerint náluk is célpont lehet a Jazztel, illetve a madridi tőzsdére készülő ONO kábelszolgáltató (utána állítólag a Vodafone és a Liberty Global is érdeklődik).

Nagyon megy a Jazztel

A Jazztel körüli felvásárlási spekuláció nyomon követhető az árfolyamának alakulásában is, ma már közel 5 százalékos pluszban is járt a telekompapír, sőt idén mintegy 28 százalékos emelkedést mutatott be.

Jazztel napi grafikon (Madrid) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mielőtt azonban bárki is Jazztelt választja befektetési célpontnak, érdemes néhány pillantást vetni a társaság értékeltségére is. A telekomszektorban használatos 12 havi EV/EBITDA mutató alapján ugyanis az egyik legdrágább telekompapírnak számít Európában a Jazztel 11,5-szörös szorzó mellett, míg a szektorátlag csupán 7,6. Persze minden a felvásárlótól függ, így akár magasabb árazás mellett is megvalósulhat a végső tranzakció.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu